Разрушеният язовир на Днепър – повод за българските фили и фоби

Разрушеният язовир на Днепър – повод за българските фили и фоби
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.06.2023
  • Share:

Разрушена е стена на язовир и ВЕЦ „Нова Каховка“ на р. Днепър. Язовирът е дълъг около 200 км. с обем 18 кубични километра вода. Започва наводнение в десетки селища, наводнена е част от украинския гр. Херсон.

 

 

Случаят предизвика и взрив от коментари в българските социални мрежи. Фили и фоби се обвиняват взаимно в национално предателство, слугуване на чужди интереси. И както обикновено аргументите и споровете се въртят около непотвърдени факти и недостоверни твърдения.

Руската агенция ТАСС веднага съобщи, че няма „никаква критична опасност“ за Запорожката АЕЦ, която ползва вода от язовира. Ядрената централа е по-нагоре край реката.

Няма достоверни съобщения за обстрел с ракети от никоя страна. Кметът на Нова Каховка (под руски контрол) е цитиран да говори за обстрел през нощта. ТАСС съобщава, че имало обстрел с ракети „Хаймарс“.

Украинската страна обвинява руската армия. Твърдят за взрив в самата централа (стената е под руски контрол). Вероятно централата е минирана, за да излезе от строя. В резултат започва да се руши стената, повредена от предишни удари в края на миналата година.

 

https://e-vestnik.bg/imgs/world/kah00.jpg

Руски блогъри вече предлагат да се взриви и стената на Киевското водохранилище

 

През октомври 2022 г. руските войски при отстъпление на западния бряг на реката, минират Каховската ВЕЦ на разрушената сега язовирна стена. Украинската армия обстрелва с ракети моста при каховската ВЕЦ, да попречат на руските войски, и го повреждат.

През ноември 2022 г. руските войски, като отстъпват на източния бряг на Днепър, взривяват 7 моста, за да попречат на настъплението на украинската армия. Сред взривените е и мостът на Каховската ВЕЦ.

При обстрел и взривове от различни страни, вероятно е засегната част от стената.

Сега при дългоочакваното украинско контранастъпление, наводнението може да му попречи.

От това водохранилище се снабдява полуостров Крим, който е в руски ръце. Преди руското настъпление водоснабдяването му беше прекъснато от украинските власти, и възстановено при руската окупация на Запорожието. Не се знае дали водоснабдяването на Крим зависи от нивото на водохранилището или е достатъчно да черпи от вода от реката.

След изтичането на язовира това лято десетки милиони декари няма да бъдат напоявани в Украйна и в това някои анализатори виждат опит да се предизвика глобална несигурност и глад, доколкото украинският износ на зърно поддържа световния баланс в изхранването на населението.

Взривяването на граждански обекти е напълно в стратегията и тактиката на руската армия. Те разрушават с ракетни удари електростанции и водохранилища, за да дестабилизират цялата страна, да предизвикат бягство на населението. Разрушават жилищни квартали, вече са опустошения цели градове. Руски блогъри вече предлагат да се взриви и стената на Киевското водохранилище, за да „загинат моментално стотици хиляди киевчани“.

В стратегията на Русия при ядрена война влизат и несиметрични отговори при ядрен удар, наричани от някои геофизически оръжия. В това влизат начини на въздействие на земната кора, за да предизвика предизвикат наводнения, земетресения и цунами. Статия от руски военен специалист преди няколко години с подобни примери за дълбоководно взривяване в океана на ядрени бомби, за да предизвикат земетресение, цунами и да потопят крайбрежието на Калифорния, предизвика вълна от коментари по света.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че ООН не разполага с независима информация за начина, по който язовирът е бил разрушен, и го определи като „още една опустошителна последица“ от руската инвазия.

Американската телевизия NBC съобщи, че правителството на САЩ разполага с разузнавателни данни, които клонят към Русия като виновник за атаката срещу язовира в Украйна, според двама американски служители и един западен служител.

 

 

Станете почитател на Класа