Защо Гешев се е гръмнал сам?

Защо Гешев се е гръмнал сам?
  • Written by:  Иван Стамболов
  • Date:  
    06.05.2023
  • Share:

Нали сте чували за митичния герой Академ – войнствена фигура, забъркана по сензационен начин със застаряващия Тезей, невръстната Елена, Кастор и Полукс.

 

 

В негова чест била култивирана горичка край Атина, в която Платон разположил школата си, наречена по този случай Академия. Там се подвизавал и Аристотел, както и други светли антични умове чак до Филон Лариски, след което през 86 пр. Хр. Академията била разрушена не от кого да е, а от Луций Корнелий Сула.

Днес ролята на Академия се изпълнява от фейсбук заради светлите умове – академици, съизмерими с Платон и Апистотел, – които процъфтяват там. И не само процъфтяват, а ежедневно ни обливат с продукта на мисловната си дейност. Характерното за тях е, че са изключително тесни специалисти в изключително широка област. Те са експерти вирусолози, енергетици, еколози, анализатори, а напоследък и сапьори.

 

 

След инцидента с кортежа на главния прокурор, фейсбук академиците единодушно заключиха, че Гешев се е гръмнал сам. И се обосноваха не само с нàучни анализи, но и с шеговити мемета, сравняващи плитката яма от Гешевия взрив с огнището, в което някой градски десен интелектуалец бил горил храсти в двора на селската си къща.

 

25

 

Всички доказателства сочели към това, че Гешев се гръмнал сам – тая гад мръсна! Само че се намериха досадници да се запитат: ама защо му е да се гърми сам? На което умнокрасивитетът с готовност отговори: Как така за какво! За пиар, разбира се? Но досадниците продължиха да питат: но какъв би бил полезният ефект от точно такъв пиар, наистина, какъв? Ама че сте тъпи! – започна да губи търпение умнокрасивитетът. То е ясно като бял ден. Слушайте внимателно, защото няма да повтаряме:

Гешев се самовзриви, за да отвлече вниманието и да може Бойко Борисов на спокойствие да преговаря с хартиената коалиция за правителство.

Не, не се смейте. Точно това обяснение беше лансирано в подкрепа на теорията, че Гешев сам е организирал всичко, рискувайки, ако не друго, то поне да уплаши до смърт семейството си. Защото взривът може и да е слаб, но при определени обстоятелства и в подходящия контекст стряскащ може да бъде и звукът от спукана хартиена кесия.

Тоест според академиците излиза, че ако не беше Гешевата инсценировка, никой нямаше да дръзне да преговаря за правителство без участието на ППДБ.

 

23-001

 

Между другото, аз не виждам никаква драма, особено пък в ситуацията след последните парламентарни избори, всеки да преговаря с всекиго за правителство. Защо задължително ППДБ трябва да са част от формулата? Като не щат – не щат. И бездруго не горя от желание да ги видя във властта и всяка алтернатива изглежда все по-приемлива. Е, ако може да се мине без БСП, ще е хубаво. От „Възраждане“ не се притеснявам, защото и те ще станат системни и предсказуеми за часове, както навремето „Атака“, както наскоро и формацията на Слави Трифонов. Пък и не знам доколко ще е полезно за имиджа на Промяната да управляват заедно с онези, които дойдоха да изчегъртват (и това беше единствената им програма!) на крилете на протестите, на вдигнатите президентски юмруци и щедрите благословии от Дубай. И моля ви се, не казвайте, както сте свикнали, че не харесвам Промяната, защото някой ми плаща за това. Аз не харесвам и косъм в супата, при това напълно безвъзмездно. Все едно, да не се отплесваме. Сега говорим за Гешев.

В момента изобщо не ме интересува дали сам се е взривил или сам е поръчал да гръмнат някаква бомба наоколо. Интересува ме реакцията на академиците в качеството им (поне според техните фантазии) на острие на общественото мнение. Да речем, че сте прави. Да речем, че вероятността сам да е инсценирал атентата срещу себе си е 80:20. Не, нека да е 90:10. Нека дори да е 95:5! Какво правим с онези 5% вероятност главният прокурор Иван Гешев да НЕ СЕ Е самовзривил, а бомбата да е дело на някого другиго. Само не ми крещете, че вероятността Гешев да е виновен, е 100%. Дори и вие не сте толкова глупави.

Какво, ако някой друг е сложил бомбата, дори вероятността за това да е само 5%? Попитахте ли се кой ли ще да е бил той? Попитахте ли се защо ли го е направил? Престъпник ли е бил? Международен трафикант? Контрабандист? Или пък някой опонент? Корумпиран чиновник, магистрат или политик? Може би някой, който наистина не желае да се обремени с убийство, но няма нищо против да посплаши прокурора и да излъчи сигнал към бдителната общественост? Най-сетне не ви ли хрумна да блеснете с остроумие от рода на „малки пишки – малки бомби“, което впрочем щеше да е поредната ви безпрецедентна простащина?

Къде е съвестта ви, къде е непримиримата ви гражданска бдителност и непоносимост към несправедливостта и насилието? Защо не поискахте оставки? Защо никой не си сложи надпис JesuisGechèv? Ами ако сега някой злодей, някой руски олигарх, кюрдски сепаратист или севернокорейски шпионин се крие в подмолите и със сатанински смях сочи нашето обществено мнение, което и хабер си няма какво се случва? Не се ли замислихте за тези 5%? Как ще се почувствате, ако се докаже, че Гешев не си е поръчал сам атентата? Как ще се почувствате, ако се разбере кой го е поръчал и той се окаже някой, дето никак не искате да свързват светлото ви име с него? Браво ли ще му кажете? Като на Черепа? Мисля, не – знам, че тогава паметта ви много бързо ще избледнее и ще забравите какво сте говорили днес, както забравихте и колениченията си пред президентството. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Станете почитател на Класа