„Възраждане“ разделя българите, насъсква срещу „предатели“. И не среща отпор в медиите

„Възраждане“ разделя българите, насъсква срещу „предатели“. И не среща отпор в медиите
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.04.2023
  • Share:

Дискусията за и против „Възраждане“ в момента е колко процента им е таванът и ще управляват ли. Признавам, че не знам отговора. За съжаление, не мисля, че това е най-лошото. Най-лошото вече се случва.

 

 

„Възраждане“ нанасят непоправими щети на българската демокрация:

1. Дискурсът нормални хора (= истински българи) срещу предатели (= тълпа, наркомани) е изключително притеснителен. Той надъхва хората по начин, по който други термини не го правят. Този дискурс звучи в НС, по телевизии, площади, социални медии – навсякъде. В дискурса се правят алюзии към „крайно решение“ относно „предателите“- няма нужда да напомням, къде другаде това се е правело.

2. Този дискурс е свързан с конкретни действия. Те включват гонене на журналисти, закани са саморазправа, блъскане по улиците на всички градове, крещене. Нормалните хора се чувстват заплашени. „Изтърването“ на личните данни на работещи за „чужди организации“ не беше случайно – то цели и успешно създава психоза и напрежение.

3. Всички тези прийоми и терминология са директна заемка от режима на Путин. Трудно е за вярване, степента, до която това е така. Законът срещу чуждестранните агенти е един пример. Причината, поради която това е опасно е – това е рецепта, която доказано работи. Тя насъсква части от обществото едно срещу друго, отчуждава хората, и минира доверието в институциите.

4. Това се случва в режим на почти пълна пасивност от медии или други политици. Нито президент, нито правителство – никой – с нищожни изключения – не заклеймява тези прояви като недопустими. „Възраждане“ ползват някаква толерантност, уважение – което е абсолютно парадоксално предвид това, че те отричат същото право на другите.

5. „Възраждане“ имат креативни идеи за кампании и бяха единствените, които развъртяха нещо прилично през последните месеци. Референдумът против еврото беше проява на перфектен (зъл) политически гений. Ходеха по молове, площади, сега тикат папки и се снимат с тях. Във вялата политическа среда, такива кампании усвояват празното пространство като горски пожар.

6. Има външен фактор, винаги е имало – пропагандна намеса от Путин. В нормални времена Путин дразнеше, но имаше причина да дърпа ръчната спирачка на подобни движения. Днес това едва ли е така – Путин се бори за оцеляване, и всички опции – особено в „Болгария не за граница“ – са на масата. „Възраждане“ се показа като печеливш кон – лидерът им не е алкохолик, не продават български паспорти, и печели избори. Руският кеш ще бъде практически неограничен.

В заключение, ние вече живеем в една демокрация, която е много по-лошо място, отколкото беше преди „Възраждане“.
Да, „Възраждане“ не са първите, и е имало подобни залитания и преди – но никога толкова дръзко явно про-путински. Даже някои националисти бяха проформа срещу него. Ескалацията на езика на омразата – в сравнение с предишни „патриоти“ – при Възраждане е очевидна. Тези хора нямат скрупули, и ако се спрат – няма да е защото са спрели сами.

Ако мислите, че миналото предсказва тяхната гибел – бъркате – нищо не предсказва миналото. И не, не призовавам за „обединение с ГЕРБ“, нито пък вярвам на световната глупост и откровено малоумие, че ПП-ДБ ги били захранили с избиратели и т н. Какво казвам – трябва пълен и повсеместен отпор – в улицата, в студиото, в НС, навсякъде. Тези, които смятат, че „то само ще мине“ ако не му обръщат внимание, смятат, че ракът сам минава, ако не му се връзваш много.

Изобщо, да оставиш неонацисти да увличат и тероризират хората, докато гледаш насмешливо с пенсне – ми, пробвано е. Не е на добре.

 

 

 

Станете почитател на Класа