Профански мисли за Зелената сделка

Профански мисли за Зелената сделка
  • Written by:  Иван Стамболов
  • Date:  
    24.01.2023
  • Share:

Едва ли може да се каже нещо ново за европейските екологични напъни, които за прегледност оттук нататък ще наричаме „Зелената сделка“, но една публикация в любимата на всички социална медия Facebook върна моята блуждаеща мисъл към тази тема.

 

 

Без коментар, Илиян Василев публикува една диаграма, показваща от какво светът е произвеждал електричество през миналата година. Всъщност не беше съвсем без коментар, защото Илиян Василев написа: Когато в Европа си играем на net zero. Както знаете, net zero (нетна нула) в мечтите на зелениста е едно идеално състояние на нещата, при което се постига баланс между количеството произведен парников газ и количеството, отстранен от атмосферата такъв. Аз поне разбирам Василев така: докато ние тук на нашия свръхцивилизован континент и в нашия (вече нямам достатъчно силни суперлативи да го нарека) Европейски съюз си играем на кукли и парцалки, китайците и индийците бълват черни облаци пушек и милиони тонове евтини стоки. Ако е имал това предвид – хвала!

Отдолу се мъдреше един единствен коментар. На Юлиан Попов. Той, в качеството си на бивш екологически министър в служебното правителство на Марин Райков, прави опит за експертна защита на Китай, казвайки: „За последните 10г Китай е намалил % въглищното си електропроизводство повече, отколкото ЕС“. Така пише, аз само цитирам.

 

01асртцжг

 

Защо Китай се нуждае от такова авторитетно застъпничество? Ами защото (както ще видите на диаграмата, която с любов преведох на български) миналата година Китай е произвел 4500 тераватчаса (четири и половина трилиона киловатчаса) електроенергия само от въглища, което е с около 700 милиарда киловатчаса повече електричеството, произведено от Съединените щати чрез всички технологии, взети заедно, и с около два трилиона повече от целия Европейски съюз с всичките му перки и соларни паркове. Единствено от въглища! Тук изобщо не броим Индия, която само от въглища миналата година в допълнение на Китай е произвела малко повече от един трилион киловатчаса.

Какъв е смисълът? Какво ни помага това налудничаво броене на въглеродни отпечатъци? Та нали, ако затворим тук някое мръсно производство, то няма да изчезне, а ще се премести в Китай! И там ще отдели същото количество парникови газове, което би отделило и в Европа? Това би било чудесно, ако Китай се къпеше в някаква китайска атмосфера, различна от европейската, но атмосферата е една.

Пък и насищането на атмосферата с ужасяващия въглероден двуокис (жизнено необходим за растенията, според както са ни учили в училище) не е ли малко преувеличено, не е ли малко драматургизирано? Ето от какво се състои тя, атмосферата. По данни на НИМХИ се състои от:

– азот (78,08%)
– кислород (20,95%)
– аргон (0,93%)
– водна пара (0,4-1%)
въглероден диоксид и други микроелементи (0,04%).

Забележете: „и други микроелементи“. Тоест CO2 е още по-малко и от половинката на половинката на процента. Ако се удвои съдържанието на въглероден двуокис в атмосферата, то ще е все едно в Зала „България“ вместо един, да пръднат двама души. Или пък аз да се изпикая в морето не веднъж, а два пъти, защото съм пил повече бира. Нали от това Черно море няма да се превърне в Мъртво море? Поне така си мисля с моя политически некоректен ум.

Защо тогава е този зор за зелени сделки? На един глупав и зле информиран страничен наблюдател като мен (но такива, мисля, са над 90% от човечеството) би му се сторило, че или някой иска зорлем да затрие нашата цивилизация, или пък тя е откачила дотам, че е решила да се самоубие. След като за няколко века изумителен технологически напредък тя успя да даде на хората такъв живот, за какъвто преди никой не е смеел и да мечтае, сега изведнъж иска да им го отнеме. Ето, вече ги агитира да не се къпят и през зимата да стоят на студено. Агитира ги да не ядат месо, а вместо това – насекоми.

А да не би пък замисълът да е някакъв друг, някакъв много хитър, толкова хитър, че простият гражданин е неспособен да го проумее? Да не би пък умните европейски лидери да са се събрали и да са си казали така: „Пичове! Тая няма да я бъде! Петролът и въглищата скоро ще свършат. Затова давайте отсега да се научим да я караме иначе – с перки, батерии, малки автомобилчета, кюфтета от скакалци и прочее джендъризми. Днес ще затегнем коланите, но утре (ах, утре!), след няколко хиляди години, когато ресурсите на Майката Планета се изчерпят съвсем, тогава ще ги питаме китайците и индийците, тогава ще видим кой ще се смее последен! Тогава отново ще си върнем this wonderful world и той ще бъде наш навеки!“.

Това, второто, изглежда много хитро само на пръв поглед, защото никой не знае какви ще са политическите, демографските и икономическите тенденции през следващите векове, след които се очаква евентуално да свършат природните ресурси. Както се вика: след хиляда години я камилата, я камиларя! Не си заслужава дотогава да превръщаме китайците и индийците в господари на света, защото, като станат, нищо чудно да ни спрат интернета и да няма вече къде да излеем горчивите си чувства и да си посипем главата с пепел заради днешната си простотия. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен или поне да му се спрат въглищните електроцентрали.

Станете почитател на Класа