Освободете зърното: На Facebook и Instagram им е наредено да преразгледат забраната за голи гърди

Освободете зърното: На Facebook и Instagram им е наредено да преразгледат забраната за голи гърди
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.01.2023
  • Share:

Остават въпроси за това как автоматизираните системи за модериране на съдържанието на Meta ще могат да наложат нова политика за зърната

 

Компанията майка на Фейсбук и Инстаграм скоро може да освободи зърната, пише в. „Гардиън“. Повече от десетилетие след като кърмещи майки за първи път проведоха „кърмене“ в централата на Facebook, за да протестират срещу забраната на гърдите, надзорният съвет на Meta призова за преразглеждане на правилата на компанията, които забраняват изображения на голи гърди на жени – но не и на мъже.

В решение от 17 януари надзорният съвет – група от учени, политици и журналисти, които съветват компанията относно политиките ѝ за модериране на съдържание – препоръча на Мета да промени стандарта си за общностна голота и сексуална активност на възрастни, „така че да се ръководи от ясни критерии, които зачитат международните стандарти за правата на човека“.

 

 

Снимки на Бойко Борисов, вече с покрити зърна на гърдите, защото бяха изтрити от алгоритмите на Фейсбук в публикация на е-вестник

 

Решението на надзорния съвет следва цензурата на Facebook върху две публикации от акаунт, управляван от американска двойка, която е транссексуална и небинарна. Постовете показваха двойката, позираща топлес, но с покрити зърна, с надписи, описващи транссексуалните здравни грижи и събирането на пари за операция на горната част на тялото.

Постовете са били маркирани от потребители, след което са били прегледани и премахнати от система с изкуствен интелект. След като двойката обжалва решението, Meta в крайна сметка възстанови публикациите.

Бордът установи, че „политиката се основава на бинарния възглед за пола и разграничението между мъжките и женските тела“, което прави правилата срещу покриването на зърната „неясни“, когато става въпрос за интерсексуални, небинарни и транссексуални потребители. Тя препоръча на Meta да „определи ясни, обективни и зачитащи правата критерии“, когато става въпрос за модериране на голотата, „така че всички хора да бъдат третирани по начин, съответстващ на международните стандарти за правата на човека“.

„Лактивистите“ прекараха 2000-те години в опити да размият образа на гърдите като изначално сексуални, а кампанията за #FreetheNipple стана популярна през 2013 г. Фразата навлезе в попфеминисткия език през 2013 г., след като Facebook свали клипове от документалния филм на актрисата и режисьорка Лина Еско Free the Nipple.

Кампанията получи широка популярност в университетските кампуси и беше подкрепена от известни личности, сред които Риана, Майли Сайръс и Лена Дънам. Неотдавна, миналата седмица, Флорънс Пю се изказа по повод носенето на прозрачна, яркорозова рокля на Valentino на червения килим, като заяви: „Разбира се, не искам да обиждам хората, но мисля, че въпросът ми е: как може зърната ми да ви обиждат толкова много?“

Мета „приветства решението на съвета в този случай“, заяви представител в изявление, в което се отбелязва, че снимките на двойката са били възстановени „преди решението“. Meta разполага с 60 дни, за да отговори публично на препоръките на съвета.

Макар че застъпниците може да приветстват идеята за по-свободни зърна онлайн, остават въпроси за това как автоматизираните системи за модериране на съдържанието на Meta ще могат да наложат нова политика за зърната. Двойка, която събира средства, за да си позволи операция на горната част на тялото, не е същото като някой, който предлага секс онлайн, но изкуственият интелект на компанията първоначално не е разпознал разликата в публикацията. И така, как тези системи ще могат да правят разлика между публикация без горнище и порнография?

„Контекстът е всичко, а алгоритмите са зле по отношение на контекста“, казва Емили Бел, директорка на Центъра за дигитална журналистика „Тау“, пред „Гардиън“. „Интересен въпрос ще бъде напрежението относно това как Мета може да създаде нови правила, без да отвори портите за порно, заради което тези правила изобщо съществуват. Това би трябвало да е възможно, но аз съм скептичен дали е така, ако модерирането на съдържанието е автоматизирано“.

Потребителите на Фейсбук и Инстаграм също могат да маркират публикации, които според тях нарушават правилата на компанията, както направиха за снимката, която предизвика решението на борда. „Не е нужно да си гений, за да разбереш, че има определени области на културните войни, в които модерирането на съдържанието се превръща в оръжие“, казва Бел.

Джилиан Йорк, активист и директор на отдела за международна свобода на изразяването във Фондация „Електронни граници“, добави, че за компаниите, които използват изкуствен интелект, е „трудно“ да вземат правилното решение при всеки сценарий. „Например, не е лесно за една автоматизирана технология да вземе решение кой е възрастен без горнище и кой е дете без горнище“, каза тя. „ИИ може и да е в състояние да направи преценка между 9-годишно и 26-годишно лице, но какво да кажем за 17-годишно и 18-годишно лице?“

Сега Meta е посъветвана да разхлаби рестриктивния, бинарен начин, по който регулира телата онлайн. Но мнозина бързат да се усъмнят в потенциала на изкуствения интелект да защити всички потребители. „Това е големият урок от всичко това: когато създавате автоматизирани системи, ще имате последици за хората, които са по-маргинализирани, или за малцинството в обществото“, каза Бел. „Това са хората, които са наказани чрез прилагането на даден алгоритъм.“

 

 

 
 

Станете почитател на Класа