Президентът Радев автоматично изключи възможността „ГЕРБ-СДС“ да се върне във властта

Президентът Радев автоматично изключи възможността „ГЕРБ-СДС“ да се върне във властта
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.01.2023
  • Share:

Президентът Румен Радев връчи третият мандат на парламентарната група "БСП за България" на рождения ден на председателя й Корнелия Нинова

 

 

Припомняме, че първият мандат бе връчен на „ГЕРБ-СДС", но съставът на правителство с кандидат за премиер проф. Николай Габровски не получи нужната подкрепа в Народното събрание.

Вторият проучвателен мандат президентът връчи на кандидата за министър- председател на "Продължаваме Промяната" акад. Николай Денков. Той не успя да събере подкрепа от парламентарните сили за декларацията с приоритетите на един бъдещ кабинет и върна празна папка на държавния глава.

Третият мандат е последната възможност за съставяне на правителство в рамките на 48-то Народно събрание. Ако и той не бъде реализиран успешно, по Конституция държавният глава трябва да насрочи нови парламентарни избори.

Заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България" Георги Свиленски заяви в ефира на NOVA, че през следващата седмица предстои заседание на Националния съвет на левицата, на което се очаква решение с кого и на какви теми партията ще разговаря за реализация на мандата, който предстои да получи. „Все още е прекалено рано да се предпоставя съдбата на третия мандат", смята той. Свиленски увери, че партията няма да „изхвърли горещия картоф", а ще подходи в ситуацията отговорно и последователно.

Според Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на най-голямата политическа сила „ГЕРБ-СДС", решението на държавния глава третият мандат да отиде при левицата може да бъде разчетено като „желание да не се състави правителство". По думите й, ако третият мандат е бил връчен на „Демократична България" или на „Български възход", би имало далеч по-голям шанс за съставяне на редовно правителство. Тя припомни, че от ГЕРБ-СДС са били готови да дадат подкрепа за това.

Именно в последното изречение, може би, става ясно защо решението на президента е да връчи мандат днес именно на „БСП за България". До последно се очакваше Радев да даде мандата на „Демократична България" по две причини. Едната е, че държавният глава не е в много добри отношения с „БСП за България" и по-конкретно с лидера й Корнелия Нинова. А другата е, че шансовете за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент с мандат на „Демократична България" са наистина доста по-големи от тези на „БСП за България", защото техен мандат щеше да бъде подкрепен от „ГЕРБ-СДС" по един или друг начин. Това се потвърждава и от думите на Десислава Атанасова. В същото време от партията на Бойко Борисов обявиха, че са приели в свое решение, че единствено не биха влезли в коалиция с „БСП за България". Поне не официално.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова също многократно заявяваше, че партията единствено с „ГЕРБ-СДС" не би се съюзила.

В крайна сметка излиза, че с решението си да връчи третия мандат на „БСП за България" президентът Радев изключва възможността „ГЕРБ-СДС" да се върне във властта. Поне не официално.

Дали все пак има някакъв шанс да се състави правителство в рамките на 48-то Народно събрание, това може да се окаже и не чак толкова невъзможно.

„С „БСП за България" тепърва ще седнем на разговори, ако ни поканят. Трябва да се обединим около политики", коментира пред журналисти депутатът от „Продължаваме Промяната" Никола Минчев. Според него едва след провеждане на разговори ще може да се говори за евентуална подкрепа за съставяне на кабинет.

Прогноза за нови предсрочни парламентарни избори в ефира на NOVA направи и Рамадан Аталай, депутат от групата на ДПС. Аталай изрази готовност от страна на партията да отиде на разговори с представители на левицата, ако бъде отправена покана за такива. „Крайно време е и политическите формации, и президентът да намерят баланса, за да направим онова, което обществото очаква от нас", коментира още народният представител.

От „Демократична България" (ДБ) също казаха, че ще е по-трудно да се състави правителство с мандат на „БСП за България", защото имали много различия, но нека припомним, че в последното редовно правителство ДБ участваха в съвместно управление с левицата.

„Ние, от политическа партия „Български възход", сме последователни в действията си и ще направим каквото зависи от нас, за да има редовен кабинет, защото това е национално отговорното поведение", се посочва в позиция на партията, разпространена до медиите вчера. От „Български възход" пожелаха успех на БСП и изразиха готовност за участие в бъдещи разговори, ако получат покана за такива.

На този етап от партия „Възраждане" не са изразили позиция след оповестеното решение на президентската институция.

В крайна сметка дали ще бъде съставено правителство или не, ще се разбере тази седмица. С отговора на този въпрос ще стане ясно дали изборът на президента да връчи мандат на „БСП за България" е правилен. Да, след вчерашния избор за „БСП за България" за мандатоносител, президентът вече получи критики, че му е харесало да управлява. Дали наистина е така ние не няма как да знаем. Докато фактът е, че първото нещо, което направиха партиите в настоящия парламент, е да приемат промени в Изборния кодекс.

Така че не е ясно на кого повече му се ходи на избори. В Светото Писание е казано: „По делата им ще ги познаете" (Матей 7:20). В крайна сметка, ако парламентарно представените партии наистина държат много да има редовно правителство, ще го съставят и с мандат на „БСП за България".

Станете почитател на Класа