Този Гълъб не е на мир

Този Гълъб не е на мир
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.09.2022
  • Share:

"Нека припомня, че служебното правителство няма да участва в изборите, поради което е логично партиите и коалициите да потърсят опоненти другаде."

Думите на служебния премиер Гълъб Донев към участващите в предсрочните парламентарни избори формации са едно добро напомняне за това, че кампанията за вота може поне веднъж да бъде направена чисто и по правилата.

Въпросът е, че това напомняне трябва да дойде колкото за партиите и коалициите, толкова и за самия служебен кабинет, а и за човека, който го е назначил - президента Румен Радев. Защото макар правителството на Донев да не участва във вота, то в никакъв случай не може да каже, че не води своя кампания, която със сигурност засяга електоралните нагласи.

 

Служебният премиер призовава партиите да не вкарват кабинета му в предизборните си кампании, но с действията си той отдавна се е наврял до ушите в тази битка

 

Още от първия си ден на власт новият Министерски съвет, назначен от държавния глава, влезе в режим на промени, преназначения и биене на голямата аларма за ситуацията с доставките на газ за България.

По последната тема нещата стигнаха до прословутото изказване на служебния енергиен министър Росен Христов, че преговорите с "Газпром" са неизбежни към този момент, тъй като в противен случай ни очаква арбитраж, който страната ни обезателно щяла да загуби. И това малко след като правителството беше анулирало договорките за доставки на 7 танкера с американски газ.

С това служебният кабинет си навлече протести на граждани, които се обявиха срещу въвличането на страната ни отново в отношения с руската газова компания.

Междувременно Донев и министрите му продължават да критикуват предишното правителство и да го обвиняват, че след себе си е оставило хаос и кризи за потушаване.

За капак на всичко някои от кадровите решения на президента Румен Радев за участници в кабинета включиха вътре ключови лица от БСП, които са открито настроени опозиционно срещу партийния лидер Корнелия Нинова.

Всичко това вкара Гълъб Донев и хората му в открит конфликт с партиите от предишния кабинет (без "Има такъв народ", които така или иначе още в мандата на предишния парламент се разграничиха от правителството).

Нещо повече, в момента служебният кабинет е тази сила, която диктува налагането на основните теми в обществото и целенасоченото акцентиране върху сложната ситуация с доставките на газ и раздуването ѝ до положение на криза с епични пропорции.

По този начин, противно на думите на премиера Донев, служебното правителство влиза активно в кампанията - то определя кои са актуалните теми за дебат, но също така удря и по част от основните участници.

В тази си роля попада логично под ударите на някои партии. Особено предвид факта, че се взимат спорни решения и се правят кадрови промени, сякаш тези министри не са служебни, а са сложени с идеята, че ще останат дълго време на постовете си.

Видя се вече, че и другите играчи се ориентират бързо според създалата се обстановка. ГЕРБ например използват умело ситуацията, като потвърждават някои от тезите, лансирани от хората на президента, и допълват други, за да дискредитират максимално управлението на Кирил Петков.

Междувременно, на фона на тези критики, и "Продължаваме промяната", и "Демократична България" логично влизат в режим на конфликт със служебния кабинет, опровергавайки част от твърденията на министрите в правителството на Донев и отправяйки собствени атаки срещу тях.

За съжаление в момента политическата сред у нас е такава, че ще минат много години, преди мненията и лансираните опорни точки да се уталожат и да се види кой каква истина е казвал всъщност. Насищането на противопоставяне, политическо напрежение и множеството собствени прочити на ситуацията прави към момента невъзможно това да се случи.

Проблемът е, че с поведението си служебния кабинет допринася за това положение.

Министрите, чиято основна задача е да организират предстоящите избори и да управляват до идването на ново правителство, спомагат за насищането на напрежение като изсипват масло в огъня на междупартийните борби, засилват дадени опорни точки, противопоставят се на други и цялостно не влизат в ролята на безпристрастни администратори.

Така че когато Гълъб Донев говори назидателно към партиите за това да не вкарват кабинета му в предизборните си кампании, той сам трябва да ги стегне, за да не влизат те сами в битката между партиите, обостряйки я допълнително.

Станете почитател на Класа