Петър Волгин: Инфантилният ентусиазъм на Кирил Петков го закопава, а Радев...

Петър Волгин: Инфантилният ентусиазъм на Кирил Петков го закопава, а Радев...
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.02.2022
  • Share:

Пендаровски подхвърля на г-н Петков бучка захар, сравнявайки го с Мандела, и едновременно с това се среща със сепаратистите от ОМО „Илинден“, обяснява журналистът

 

 

"С течение на времето различията между президента и премиера ще стават все по-видими. И това е напълно естествено, защото правителството ще трупа негативи, които неминуемо ще се лепят и по държавния глава, ако той не се разграничи навреме от управляващите", пише журналистът Петър Волгин в свой анализ за БНР.

 

Като се абстрахираме от витиеватите тиради за „генералната промяна“ и се вгледаме по-детайлно в действията на правителството, ръководено от Кирил Петков, ще видим, че те почти не се различават от практиките на ГЕРБ. Например, в Закона за бюджета са вкарани разни преходни и заключителни разпоредби, с които се променят закони, намиращи се на светлинни години разстояние от бюджета.

Друг пример - с възхита ни разказват как детските градини щели да станат безплатни и как това била невиждана социална мярка.

Разбира се, че това не е никаква социална мярка, а пълна глупост. Всеки, който има малко дете, особено в София, ще ви каже, че проблемът изобщо не е в таксата за детската градина, която е нищожна. Проблемът е в липсата на детски градини. Ето в тази посока трябва да действат управляващите, а не да се хвалят, че са спестили 50 или 100 лева на месец на родителите.

 

Петър Волгин: Инфантилният ентусиазъм на Кирил Петков го закопава, а Радев...


Недоволството по адрес на изпълнителната власт ще расте, защото още отсега е видно, че въпреки всички заклинания за предстояща „генерална промяна на всичко“, виждаме как се прилага добре познатият модел от времето на ГЕРБ. Основните занимания на ръководената от „Продължаваме промяната“ коалиция е да маха неудобни на нея хора от важни позиция и да назначава на тях свои приятели.

Някой ще каже, че няма нищо по-естествено от това всяка нова власт да маха предишните хора и да назначава свои. Да, естествено е. Обаче къде отидоха всички красиви приказки за това, че няма „наши“ и „ваши“ и че ще се назначават само доказани професионалисти? Точно така, в кошчето за боклук отидоха. Където по принцип отиват всички красиви приказки, които се говорят в предизборните кампании. Що се отнася пък до сферата на външната политика, там действията на премиера Петков се оказаха твърде далеч от професионалния подход. Имам предвид най-вече отношенията ни със Северна Македония. Инфантилният ентусиазъм, с който Кирил Петков подходи към тази толкова сложна тема, вече го закопава.

Докато новоизлюпеният дипломат се хвалеше колко прекрасно се разбирал с македонските колеги, те буквално започнаха да се подиграват с него. Президентът Пендаровски подхвърля на г-н Петков бучка захар, сравнявайки го с Мандела, и едновременно с това се среща със сепаратистите от ОМО „Илинден“ и казва, че и дума не можа да става за вписването на българския народ като държавотворен в македонската конституция.

Премиерът Ковачевски, другият „голям френд“ на Кирил Петков, уж му беше обещал съвместно честване на годишнината от рождението на Гоце Делчев, а после се изниза по терлици чак в Брюксел, оставяйки доверчивия ни министър-председател да се чуди откъде му е дошло. Като капак председателят от македонска страна на съвместната исторически комисия каза, че най-добре би било комисията да си била починела за година-две.

Тъй като само дни по-рано нашият премиер каза, че комисията щяла да заседава много по-интензивно, сега той отново се оказва в ролята на човек, който мига като мишка в трици. Изобщо за много кратко време г-н Петков нагледно демонстрира какво НЕ бива да правиш, ако искаш да постигнеш успехи в областта на външната политика.

При положение че не ти, а именно „македонската влада“ е в ролята на просителя, не бива да тичаш като изоглавен до Скопие. Не е добре да обясняваш постоянно какви страхотни приятели сте с „македонските колеги“, когато всички виждат как новите ти „приятели“ буквално се подиграват с теб.При тези очевидни гафове е напълно обяснимо защо президентът Радев иска да се разграничи колкото се може по-рано от премиера Петков. Факт е, че „Продължаваме промяната“ не е „президентската партия“, както я наричаха при появата ѝ.

Но също така е вярно, че господата Петков и Василев никога нямаше да имат този електорален успех, ако Румен Радев не ги беше включил в първото си служебно правителство. С времето обаче феновете на ПП ще намаляват, а критиците ще се увеличават. Президентът разбира това и ще направи всичко възможно, за да се освободи от този баласт, който с времето ще става все по-тежък.

Станете почитател на Класа