Русия, Путин и България

Днес (за кой ли път) ми зададоха един странен, но видимо разпространен въпрос:

“Какво е твоето отношение към Русия и към Путин?”

Мисля, че се досещате – от какви “кръгове” от нашенците извират тези въпроси.

Русия и Путин не винаги могат да се сложат от едната страна на задачата.
Руснаците и българите не сме просто родствени народи, а сме един народ. Заедно със сърби, украинци, хървати, белоруси, бошняци, поляци, словенци, чехи, черногорци, словаци, и другите родствени нам народи.
Един народ сме, разделен чисто политически и чрез официализирани в качеството на “държавни” езици местни диалекти.

Делението, разбира се, продължава с добре организирани външни усилия и днес. Никога не е преставало.

На кой (от геополитическите съперници) му трябва единен 300 млн евразийски народ с над 30% от ресурсите на планетата, обединен в единна държава (даже и да е Федерация), с единна армия, граница, икономика, технологичен, научен, производствен потенциал. Плиснал се на 2 континента, минимум 2 океана и няколко морета?

Кой ще ни бие? Обединените англосакси? Къс виц.
Китайците? Несериозно.

От това би трябвало да бъде разбрано и следващото.

Русия е страна, която ни е освободила от османско иго, създала е младата българска държава, обучила и въоръжила е армията ни, платила е Съединението, направила е така, щото днешната България да я има като държава. Най-вече и главно за своя сметка.

Има и неприятни епизоди, периоди след 1880-1885 и даже военни сблъсъци през ПСВ. Но за мен лично нещата са обясними и ясни от геополитическа гледна точка. Дето се вика, без лошо чувство – като ген. Колев, когато държи реч пред войниците си преди атаката.

 

 

 

Генерал Колев начело на армията си.

 

СССР обявява война на България на 05.09.1944, нахлува с III Украински фронт в България, което звучи зле. Но в действителност чисто стратегически и геополитически именно това спасява България от ново завладяване или поне от голяма война с Турция и Великобритания. Справка – какво става с гръцките комунисти тогава.

Периода 1944-1989 е най-големият разцвет за България за последните 650 години и то – именно благодарение на СССР тогава.

 

 

Периода 1990-2018 е разгром, унижение, разграбване, прокуждане, и убиване на българската държава, държавност, индустрия, култура и съкращаване на държавнотворческия народ – българите. Всичко това започва и става възможно само заради един “пусков механизъм”: благодарение на предателството на…върхушката на КПСС на СССР от 1985 до наши дни.
Те предадоха собствената си страна, ограбиха и унизиха собствения си народ, че ще пожалят някакви си братушки на Балканите…

Путин е пряк непрекъсвал продължител на линията “перестройчици-либерали”, които са поставени в услуга от “вашингтонския консенсус“. Той е излъчен, избран, и назначен от олигарсите “Семибанкирщина” (седемте банки) за регулатор и арбитър в техните отношения.

За Русия Путин е спасител в началото на 21 век, защото чрез победата в 2-те чеченски войни спира разпада на страната, въвежда някакъв ред и порядък и благодарение на сложни договорки и баланси постига ръст на доходите на хората от 9-13 пъти за 13 години при ръст на цените на стоките и услугите от 5-7 пъти. Тоест, при този трилионен доларов дъжд, който се изсипва в Русия заради високите цени на горивата има достатъчно и за олигарсите, и за обикновените хора.

Но Путин не разглежда капиталистическата система и външно-управляемото положение на Русия като въпрос, който трябва да бъде променен.

Путин гледа на България с ледено презрение и с недостатъчно разбиране на важността да възстановиш връзките и отношенията със своите естествени геополитически съюзници (нямам предвид само България).

Путин се отнася лошо към Сталин, към периода на СССР, към госплана, и към социализма като идеология. Той е доста слаб на познания както икономически, така и исторически, и геополитически. Главните (и май – единствени) “съветници” по тези въпроси са руските либерали-“иван-костовци” и “симеон-дянковци”, за които слънцето изгрява от Вашингтон, и имотите и семействата им са в Лондон-град.

В момента именно под неговото благосклонно кимване всички централни руски федерални СМРАД-ове бълват за България и българите само едно лъжовно клише:

“братушки-юдишки-шлюшки, българите са предатели, в двете световни войни са воювали срещу нас, сега са в НАТО, и нека умират, такива “следва пи-йп” не заслужават повече да бъдат спасявани”.

Това е главният синоним в Русия, когато стане дума за България.
Като някак си удобно забравят, че самият Путин на 15.11.2000 годинапредлага на Бил Клинтън и Мадлин Олбрайт Русия да бъде приета в НАТО, където ние не сме се съгласявали на референдум да бъдем.

Днешният Путин не се справя с Крим, Донбас, Украйна, Евразийския съюз, не се справя в Сирия (участието му там е съгласувано и в определена от “колективните англо-юдео-сакси” теснолинейка), и дори не е в състояние да контролира действията на правителството “си”, което лично той назначи за кой ли път вече.

Докато не преразгледа отношението си към системата (капиталистическа, при това – под външно управление), в която е поставена Русия, руската държава и Путин нямат полезен стратегически ход и няма как да бъдат полезни не само за България, но и за Русия, и за руснаците.

Борбата му за суверенитет на Русия е главно (или само) на думи, с които делата му не съвпадат – особено силно от 2016 година насам.

С днешна Русия, при това управление на Русия, с този Путин (ако това е Путин наистина), България няма как да си съюзничи и сътрудничи нито стратегически, нито военно. Съмнявам се и за икономически. Даже и да иска. Повтарям, и дебело подчертавам – не по вина, и не по липса на желание от страна на България.
___
P.S. Местната българска русофилска общественост, особено тази огромна част от нея, която даже и не знае руски и не следи събитията от руски източници, в момента получава леден душ, кръстосан поглед и гняв в душата, който ще е насочен само към мен, като автор на изложеното.

Те (предричам) няма да се заемат да проверят, да опровергаят, да осмислят изложеното.

Те ще насочат своя гняв и попръжни само към мен като личност, а не към тезата и темата на написаното.

Свикнал съм. Жертвите на дерационализацията не са само от психо-десния грантомотивиран русофобски сектор в България. Голямата част е сред искрените приятели на Русия и руснаците (което е правилно), но които понятие си нямат нито какво става в днешна Русия, нито какво наистина става в света, и слабо си обясняват и разбират процесите дори и в България.

И да, те май са доста над 80%.
Една част от тях, с недоубит здрав разум, с неугаснала критичност, и незабравена способност за четене и разбиране на прочетеното може да бъда спасена.

Останалите…за тях като за умрелите…нищо…

 

 

 

 

Станете почитател на Класа