Странният арест на журналистите – полицейската простотия или нагло прикриване на корупция? Или и двете

Не, не е най-важното какви документи са горили от фирмата, която е обект на разследване от журналисти. Рано или късно нещо ще излезе наяве. Случката вдигна шум за злоупотреба с еврофондове и от ЕК със сигурност ще поискат проверки.

Но арестът на двама журналисти, единият от които румънец, отразен от големи медии по цял свят, изкара наяве два факта, показателни за бойкоборисовия режим, както трябва да се нарича управлението на България в последните 10-ина години.

 

 

Главният секретар на МВР Младен Маринов, готвен за вътрешен министър и шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Снимка: от тв екрана

 

Първо – повсеместна полицейска простотия и невежество, и в полицията, и в изпълнителната власт, и в прокуратурата. Колегите на премиера Борисов, завършили школата в Симеоново, както наричаха навремето висшето милиционерско уцилище, са посадени на високи постове на всички равнища в прокуратурата, съда изпълнителната и местната власт. Това е ковачницата на верните кадри на ГЕРБ. Оттам са излъчени сякаш най-наглите и най-простите, с извинение към почтените професионалисти, завършили там и работили в системата. Борисовият подбор е антиселекция. Краставите магарета се надушват.

Второ – властта се чувства безнаказана и действа в пълен синхрон с медиите. Те са под контрол и обслужващи.

За този арест можеше и да не научим,

ако не беше отразен като водеща новина във всички румънски телевизии, и от агенции като „Асошиейтед прес”, съобщен и от световни медии като „Ню Йорк таймс” и „Вашингтон пост”. Първия ден телевизиите в България премълчаха, а после смотаха случая в късните новини. След като стана световно събитие, се заеха да спасяват авторитета на властта, като дадат думата на шефа на ГДБОП, на главният секретар на МВР (номиниран за министър) и на министъра в оставка.

В. „24 часа” с трогателно усилие бърше изцапания задник на властта, по случая с арестуваните журналисти. Имало политически сценарий, пише вестникът. Трагедия… Като си прост и арестуваш без да мислиш, какъв тук сценарий? Какъв сценарий щеше да е, ако не бяха ги арестували? Значи, за световни медии арест на журналисти е скандал, за българските бърсалки на задници било сценарий?

И ето какво каза пред камерите директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов:
„Бяха отведени в районното управление за установяване на тяхната самоличност. И след като беше установена самоличността и им бяха снети обяснения какво правят в района, същите бяха освободени.”

Става дума за арест на двама журналисти, въпреки че са показали служебни и лични карти. Поставени са им белезници и не са ги откопчали два часа. Иззели са им телефоните.

Задържани са в полицията повече от 4 часа,

без да им дадат право да се обадят по телефон, както изисква законът.

На това главният секретар на МВР Младен Маринов даде следното обяснение, също пред камерите:
„Случаят е докладван в прокуратурата в Радомир и има образувано досъдебно производство. Колегите продължават работа по установяване на всички факти и обстоятелства. Сигналът е постъпил в ГДБОП, те са работили съгласно инструкциите. Това е което мога да ви кажа.”

Съгласно инструкциите ГДБОП арестува сред полето двама журналисти, които преди това те са изпратили писмен сигнал до същата служба, че на това място карат и горят документи, за да прикрият корупция с еврофондове. Вече са проследили извършителите, видели са къде горят, и са предупредили ГДБОП, както би трябвало в една правова държава. Но ГДБОП идва на мястото и закопчава журналистите с белезници. Съвсем излишно действие. Според инструкциите, както казва главният секретар на МВР. Дали са искали

да прикрият горенето или от чиста простотия?

Изглежда и двете… Защото, ако искаха да прикрият незабелязано, щяха да отведат журналистите, да им се извинят и да ги пуснат с обяснения, че оттук нататък ще действа ГДБОП. Вместо това им слагат белезници и ги държат затворени, за да стане скандал, чут и по света.

Ето какво пише сайтът „Биволъ”, чиито журналисти бяха арестувани: „Още в деня на публикацията #ДжиПиГейт предупредихме МВР, че от сградата на „Джи Пи Груп” на „Черни Връх” се изнасят документи. И какво мислите, че стана? Нищо. Два дни изнасяха и горяха документацията без нула внимание от компетентните органи. Сами проследихме къде я горят. Уведомихме МВР и колегите Димитър Стоянов и Атила Биро тръгнаха натам. В полето до Радомир, към 8 вечерта, полицаите изскочиха от храстите, тръшнаха ги, закопчаха ги с белезници и им взеха телефоните.
Следва пълен полицейски абсурд. Три часа полицаите установяват кои са, макар колегите да са се легитимирали веднага като журналисти. Установяват, но не им връщат телефоните. На втория час без връзка с тях от редакцията започваме да звъним. От полицията в Радомир и в Перник ни отказват информация къде са и какво става с тях. От София получаваме информация, че не били задържани, а отведени за обяснения в Радомир. Това се оказа невярно, има протоколи за задържане. Намесва се румънският консул и посред нощ тръгва към Радомир. Чак в 4 сутринта възстановихме връзката с колегите. Кому беше нужен този среднощен екшън? Защо МВР не спазва правата на хората да направят едно телефонно обаждане и да се изясни ситуацията. Защо ни излъгаха, че не били задържани?”

От фактите става ясно, че за ареста са уведомени хора от властта на най-високо равнище, най-вероятно и самият премиер

Борисов е издал лично нареждания

Защото „Биволъ” е научил от София, а не от местните полицейски власти, че са задържани двамата журналисти. Главен секретар на МВР казва, че ГДБОП действа по инструкциите. Главният секретар като елементарен милиционер със сигурност е докладвал по-нагоре. Още повече, че параноята на властта вижда сценарии зад всяко действие в последните дни. Обслужващите вестници като „24 часа” и сайтове като „Пик” и „Блиц” пишат за сценарии…

В нормална държава шефът на ГДБОП и главният секретар на МВР, когото готвят за министър, ще подадат оставки. При сегашният режим, обаче, оставките се решават от Бойко Борисов. Никой не подава оставка сам, големите медии са на каишка в ръката на Борисов, не виждат нищо скандално в този арест, макар да става дума за техни колеги.

Станете почитател на Класа