Facebook конкурира YouTube

Гигантът Facebook поема по пътя към тематичното видео, като става пряк конкурент на YouTube и тв мрежите, съобщи Би Би Си.
Скоро потребителите ще виждат нов раздел Watch, където ще могат да гледат различни тв шоута, някои от които са продуцирани от социалната мрежа. Услугата ще бъде персонализирана, така че на потребителите ще се предоставя съдържание на базата на това какво гледат техните приятели. Те ще могат да пишат и четат коментари, както и да се свързват с приятели и групи покрай съдържанието.
"Гледането на шоу не трябва да бъде пасивно занимание", казва в съобщение в профила си създателят на фейсбук Марк Зукърбърг.
"То може да бъде шанс да споделите преживяване и да се свържете с хора, които имат същите интереси като вас", добавя той.
И досега във фейсбук се предлага видео съдържание, но това са предимно аматьорски клипчета или кратки новинарски емисии.
Услугата има потенциал за нови приходи за мрежата чрез излъчването на таргетирани реклами преди или по време на шоутата.
Facebook навлиза в изключително конкурентен пазар, като ще се изправи както срещу традиционни източници на видео съдържание като тв мрежите, така и срещу онлайн услуги като YouTube и Netflix.
Disney вчера обяви, че от 2019 г. ще прекрати сделката си с Netflix, като ще създаде своя собствена видео стрийминг услуга. Още следващата година компанията ще стартира и спортен стрийминг канал ESPN.
От своя страна Facebook вече е осигурил доставчици на съдържание като състезания по бейзбол, баскетбол, сафари шоу на National Geographic медиа групи като Vox Media, BuzzFeed, ATTN, Group Nine Media и други.
Услугата Watch първо ще стане достъпна в определени райони на САЩ,, а след това ще бъде лансирана глобално.

Станете почитател на Класа