А ние си мислехме, че е бил метеорит

На 13 октомври тази година Dutch Safety Board представи своя доклад за гибелта на полет MH-17. Докладът бе представен с фанфари: роднините на жертвите бяха доведени във военната база Гилзе-Рийген. Стекоха се журналисти от всички краища на света. След което Комисията обяви, какво мислите? Че MH-17 е бил свален от ракета.

Олеле, каква изненада. А ние си мислехме, че е бил метеорит.

Позволете малко история.

На 21 декември 1988 г. в небето на Великобритания над градчето Локърби експлодира "Боинг" 747. Загинаха 270 души. 10 000 отломки от самолета се разпиляха на територия от 2 хил. кв. км.

Следователите събраха всички парчета и изчислиха половинметровата дупка, която показваше експлозия в предното багажно отделение. Откриха парченца от куфар "Самсонайт" и радиомагнетофон "Тошиба", чиито печатни платки са били използвани за бомбата. Намериха дори късчета от детски дрешки, които са били в куфара.

Може да ви е смешно - но те не спряха дотук. Въобще не им дойде на ум да организират грандиозна презентация и да заявят на опечалените семейства, че за смъртта на техните близки са виновни един куфар "Самсонайт" и радиокасетофон "Тошиба".

Те проследиха пътя на дрешките до остров Малта и се оказа, че са купени от агента на либийското разузнаване Меграхи. Откриха фрагмент от таймер и проследиха пътя му от швейцарския производител до либийската армия. Обвиниха Ал Меграхи и не се спряха, докато либийският лидер Муамар Кадафи не призна вината си за взривяването на самолета и не плати по 10 млн. долара обезщетение на всяко от семействата на жертвите.

Направиха всичко това, въпреки че Меграхи не пуска туитове веднага след катастрофата за това колко сръчно е свалил американския самолет. И въпреки че помощниците на ал Меграхи не позираха във "Фейсбук" с бомби в ръка.

Това стана в краткото време в началото на 90-те години, когато бандитските държави вече не можеха да разчитат на подкрепата на Кремъл, защото тогава Русия беше престанала бъде СССР.

Пред холандските следователи стоеше много по-лека задача, отколкото пред англичаните.

Гиркин-Стрелков публикува веднага след смъртта на "Боинг" самохвално съобщение, че "свалихме птичка". На следващия ден СБУ (украинската служба за сигурност) публикува разговори между Гиркин и неговите "опълченци", които не оставят никакво съмнение за тяхната вина. Фаталният "Бук" е сниман в същия ден и преди стрелбата, а след това целият му път се проследява в огромно количество снимки.

Почитаемата комисия дори не е трябвало да установява кой е собственикът на късчета от бебешки и детски дрехи от куфара "Самсонайт". Било е достатъчно да проверят - всички тези свидетелства - истински ли са или не? Или може би са фалшификации?

Това съвсем не е трудна задача. Вместо почитаемата комисия тази задача я реши, например, група западни аматьори - Bellingcat. Марк Солонин в "Новая газета" подробно обоснова защо точката на изстрелване на ракетата е в зоната, контролирана от сепаратистите. Ако се установи, че това е твърде голяма лъжица за устата на почитаемата комисия, дали да не се обадим на момчетата от Bellingcat?

Почитаемата Комисия, уви, дори не си задава тези въпроси. Вместо това, тя гордо съобщава Urbi et Orbi, че "Боингът" е ударен от ракета от "Бук".

Dutch Safety Board казва, че "Боингът" е свален от "Бук", и "Алмаз-Антей" казва, че "Боингът" е свален от "Бук". Трогателно единодушие.

От смъртта на 298 души, които летяха с полет MH-17, изминаха 16 месеца. През цялото това време холандските политици свиваха рамене: хич и не знаем какво се е случило. Трябва да се изчакат резултатите от разследването.

През цялото това време можехме да се утешаваме, че там, както се казва, дълго запрягат, но бързо препускат. Че европейските политици не си хвърлят думите на вятъра и не искат да се задоволяват със сензационни обвинения.

От сега нататък, няма с какво да се утешаваме. "Боингът", видите ли, е бил свален от ракета. В Кремъл могат да пият шампанско.

Знаете ли, за кого ми е особено обидно сега? За руските журналисти. За онези от тях, които рискуваха кожата си в Донбас, като Канигин. Които ги отвличаха и заплашваха. За забележителния член на "Яблоко" Лев Шлосберг, който беше изритан от Псковския съвет. За убития Немцов. За всички онези в Русия, които като идиоти твърдяха, че бялото е бяло, а черно е черно.

Те рискуваха нервите си, кожата си и свободата си, а уважаемите евробюрократи през тези шестнадесет месеца не рискуваха нищо друго освен минимално количество излишно безпокойство.

Докладът на Dutch Safety Board - не е нещо безобидно. Той означава, че Путин е прав в отношението си към Европа. Той смята, че нейните политици са импотенти, които ще преглътнат всичко, и те се оказаха точно такива. Докладът на Dutch Safety Board даде на Путин картбланш за нови "Боинги" - и в Русия, и в чужбина.

 

Превод e-vestnik

От в. Новая газета

Станете почитател на Класа