Светлана Белоусова: Кой ще ръси захар срещу демагогията в МВР?

Усещането за хаос и несигурност в системата на МВР е толкова засилено, че освиркването и виковете "Мафия", които получи като оценка министър Румяна Бъчварова в Гърмен скоро може да изглеждат като нежни прилагателни.

Силовото ведомство, на подчинението на което са структурите на собствената ни сигурност, е обладано от популизъм, срещу който посипването със захар по почина на новозагорския кмет, ни изглежда почти като реално решение. Но не е без значение кой ще ръси сладкия прах.

Как се стигна дотук? За да оценим първите 6 месеца от мандата на правителството на Борисов в силовото министерство- малко хронология. На мястото на служебния министър на вътрешното министерство Йордан Бакалов ,отскоро директор на службата "Военна информация", бе назначен Веселин Вучков. За него се твърдеше, че е професионалист, който ще успее да реформира ведомството. За краткия си престой на поста ,близо 4 месеца, и скандалното му освобождаване от премиера Борисов ,заради изразяване на собствена професионална позиция, Вучков, все пак, остави някаква диря . Може да не е най-добрата, но все пак я има- с промени в закона за МВР той върна ГДБОП във вътрешното министерство, сля Криминална и Охранителна полиция в обща структура – Главна дирекция "Национална полиция. Промените в закона върнаха правото на президента да назначава с указ главния секретар на МВР и председателя на ДАНС. За първи път въведе и длъжността заместник главен секретар – крачка преди да се опита да се освободи от тогавашния главен секретар Светлозар Лазаров , което му спъна тежко кариерата. Негова е и заслугата да се върнат мобилните камери по пътя и в патрулките.

Престоят на Вучков в МВР ще бъде запомнен и с катастрофата на камион с гранични полицаи, пазещи южната ни бразда от нелегални имигранти. Тогава един от полицаите загина, а синдикатът на МВР настоя за оставката на министъра. Вместо него, оставка обаче подаде директорът на Гранична полиция Захарин Пенов. Кой да предполага, че много скоро - на 4 март 2015 г., по време на заседанието на Министерския съвет самият Вучков ще трябва да подаде оставка. По собственото му признание заради разминаване на мненията с Бойко Борисов.

Вучков показа характер и като влезе в спор с министъра на отбраната за ролята на военните в опазването на границата. Демонстрира спонтанен опит на анализатор като на 2 февруари тази година отрече твърденията, че заради липсата на обмен на информация с партньорските служби през страната ни преминават хора с радикални възгледи. За опасностите от миграционен натиск Вучков подчерта, че "проблемът е по-скоро в това, че самите разузнавателни служби в Европа и на национално ниво понякога нямат никаква информация за хора, които подготвят радикални действия. Това се дължи на слаби аналитични, разузнавателни, информационни способности на службите" и пое ангажимент, че промените, които предстоят в близките седмици, са към по-добро, а не към по-лошо. Силно се надявам 2015-а да бъде историческа от гледна точка на това да има закони за разузнавателните служби, каза още той. Така изглеждаше, че държи нещата в ръцете си и стъпка по стъпка е в състояние да въведе някакви реформи в МВР. За законите в сектора Сигурност, които бяха внесени в парламента наскоро не от друг, а от Цветан Цветанов, тогава Вучков оптимистично твърдеше, че "още този месец трябва да бъдат внесени, макар и с недостатъците си". След това, ако е необходимо, да бъдат направени допълнителни дискусии и всички недостатъци да бъдат отстранени, заяви той. Не стана ясно, дали неговият екип или бившият министър Цветанов е направил компилацията по въпросните закони, но така или иначе тя бяха внесени, когато вътрешен министър бе вече Румяна Бъчварова.

Това, с което ще се запомни Вучков бе и съкращаването на няколко хиляди щатни бройки и намаляването на служителите на вътрешното министерство до 49 500. Именно негова беше и идеята за промени в Наказателно-процесуалния кодекс за предотвратяване на възможността хора с присъди да напускат страната. Както и да се въведе използването на електронни гривни при наложена мярка "домашен арест".

Докато при Вучков, все пак, имаше усещането, че нещо се прави в системата, или поне има намерение да се прави, спуснатата от Бойко Борисов за вътрешен министър Румяна Бъчварова се превърна в еманация на демагогията и украсената риторика. Оставката на Вучков тя обясни с внесения от него доклад до Борисов за смяна на шефовете на ДАНС и главния секретар на МВР. "Правната дирекция на МС, след щателен анализ на доклада, излязла със становище, че подобна смяна не е добре да се прави към момента", поясни тя, затваряйки се във възможностите на собствения си социологически изказ. И за да придобие повече категоричност добави, че Борисов е разговарял с Вучков като е подчертал, че не е уместно да се сменят хората на тези ключови постове точно в момент, когато в България идва на посещение шефът на ФБР. И толкова.

Каквото каже Борисов в очите на Бъчварова е единствено правилното. А премиерът пък определи хода на Вучков като ченгеджийски. Така както социологическата, така и "борческата" реторика създадоха усещането, че властта се употребява само за собствени нужди, не и за обществени ползи. Че действията се определят от върха на властта, а обществото няма думата. Че реформите се изразяват в обикновено кадруване.

"Никога не съм правил ченгеджийски номера. Но ченгеджийски номер беше аферата Костинброд, аферата Орлин Алексиев, с която МВР директно се впрегна в политическа провокация с премиера Борисов, също така проспиването на аферата КТБ, провалът Лясковец...", казваше Вучков. На 28 април тази година той вече не беше и депутат от ГЕРБ, след като в НС гласуваха оставката му като народен представител.

На 11 март Румяна Бъчварова бе посочена от Бойко Борисов за вътрешен министър.

Освирканата тези дни в Гърмен е социоложка, която израсна от шеф на политическия кабинет на Борисов в предишния му мандат до вицепремиер и по стечение на обстоятелствата и вътрешен министър в сегашния . Отиде в Гърмен, за да блесне с цялата сила на своето безсилие. Хората разбраха, че имат министър, който им казва "не може да се направи нищо", "ще проверим адресните регистрации" и я изпратиха с възгласите "Мафия" и "У-у-у".

Управляващите твърдяха за нея, че ще даде нов шанс за сектор Сигурност, защото ще засили гражданския контрол върху работата на МВР. Това до този момент не е станало. В същото време зачестяват сигналите за битова престъпност, хората не вярват в полицията, открито завяват, че няма държава. Информациите за миграционен натиск не водят до предприемане на каквито и да е конкретни мерки по родната ни граница.

Отчита се, че правим контактен център с Гърция и Турция на "Капитан Андреево", че правителството ще създаде агенция за електронното управление, че специално бюро, управлявано еднолично, ще бори корупцията... Безразборни идеи и действия, при които ролята на вътрешния министър остава неясна, въпреки, че на нейно подчинение са службите. Но като постове Бъчварова е първенец - оглавява Съвета за развитие към МС, който е коалиционен орган за консултиране на стратегически въпроси. Начело е на още няколко - Съвета за административна реформа и Съвета за електронно управление, както и консултативен съвет към МС за защита при бедствия. Както разбираме и Е-управлението е в нейните компетенции, вече в качеството й на вицепремиер.

Бъчварова се изказва с компетенциите на социолог по всички въпроси, но зад думите не следва конкретика. Няма познаване, няма анализ, няма експертност. Нейните анализи се свеждат до общи приказки като: "Никой не се е опитвал да спре контрабандния канал на Капитан Андреево. Трябват по-строги мерки за нарушителите на пътя. Камерите заместват създаването на система за контрол".

За миграционния натиск също сякаш очаква някой друг на инициира решения, а тя само да прави изявления като това – ""Работим по всички линии срещу трафик на хора. Работим вътре в страната и по границата". Или - "Ако успеем да се справим с този проблем, ще облекчим голяма част от усилията си по охрана на границата. Законодателните предложения в сферата на миграционния натиск се подготвят". В литературата подобни похвати се наричат плагиатство, в политиката- демагогия и популизъм. Даже законодателната инициатива не идва от нея, а от Цветан Цветанов, който внесе четирите проектозакона в сектор Сигурност.

Не липсваха и скандали около министъра. Когато стана ясно, че ДАНС е задържала бившата й съдружничка от Изпълнителната комисия на ГЕРБ Цветелина Стоянова при операция, в която е разбита организирана престъпна група, извършвала продажба на новородени деца, Бъчварова се оправда, че от 5 години не е в съдружие с нея. С това всичко отмина.

Обществото ни вече е изморено от скандали в т. нар. елит, отегчено е от усещането за безнаказаност на една клика, наричаща себе си "политици", и бързо подминава гафовете и случките, които по-рано го взривяваха. Сякаш вече сме примирени, свикваме с чувството за несправедливост. И гледаме как посипват със захар собствения ни живот, залъгвайки ни, че така ни пазят от лошото.

Заради всичко това губим държавата си, а и нея има ли я все още? Все по-често се питаме за това...

Станете почитател на Класа