"Цивилизационните предимства"

Написах във „Фейсбук" кратка бележка за аварията в мина „Засядко" в Донбас, при която загинаха 33 миньори. Мината е в т.нар. Донецка народна република и сепаратистите признаха, че нямат технически средства да извадят останалите под земята около 50 човека. Направих и едно сравнение. Когато в Чили през 2010 година 33 миньори останаха затрупани в мина „Сан Хосе", чилийците ги извадиха с операция, която влезе в учебниците. Живи, до един.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
В Донбас, който сега е де факто под контрола на Русия, имат достатъчно оръжия, средства за отнемане на човешки живот. Но няма средства за спасяване на човешки живот.

Между другото, мината е кръстена на съветски стопански деец, Александър Фьдорович Засядко, бивш заместник-председател на Министерския съвет на СССР, а пък има и един негов съименник, Александър Дмитриевич, генерал-лейтенант от руската императорска армия, разработил едни от първите ракети в света и системи за залпов огън.

Както и да е.

Сравнението с Чили беше болезнено и доста хора ме нападнаха, че не съм бил коректен.

Но това е истината.

В демократичния свят, с всичките му кусури, човекът е ценен сам по себе си. Животът, макар ние постоянно да се оплакваме, е нареден така, че човекът да има възможност да живее човешки. И когато стане беля, както в мина „Засядко", като цяло в нормалните държави са подготвени да спасяват животи.

В Съветска Русия са подготвени предимно да отнемат животи. Арсеналът им е на световно ниво, даже отгоре.

Писа ми един приятел, отишъл в Америка, евентуално, за да остане там. А в България да не би миньорите да са в по-добри условия? Ами не, в повечето български рудници е като в съветските рудници. Така беше, така е и сега.

Ама това не е отговор. Че в много неща ние приличаме на онзи съветски свят, не означава, че съветският свят е по-добрият свят. Ако ние вървим напред, измерваме себе си не с руснаците, а с достиженията на модерния свят.

В смисъл, види ми се по-цивилизовано и по-висока степен на човешко развитие, ако има затрупани миньори, да имаш с какво и да знаеш как да ги извадиш вместо да нямаш с какво и да не знаеш.

Та толкова за Русия и цивилизационните ѝ предимства.

Станете почитател на Класа