Преговаряме с „Газпром“ по метода 2 в 1

България ще преговаря следващата година с руската „Газпром“ за промяна на споразумението за транзита на природен газ. Преговорите се налагат, тъй като страната ни трябва да обявява свободните капацитети на газопровода, но това бе забранено с подготвения от екипа на ексминистър Румен Овчаров договор. Според доставчика това представлява обект на търговска тайна.
Любопитното е, че догодина продължават и преговорите за подписване на нов договор за доставки на природен газ за нас, и то със същата руска компания, по възможност без посредници. И колкото и да са трудни преговорите, явно и двете страни ще трябва да отстъпят.
Проблемът е, че България все още получава синьо гориво само по една тръба от Русия и там възможностите ни за договаряне на добри условия не изглеждат благоприятни.
Надеждата остава във факта, че Европа вече ще може да преглежда всички подписани договори в енергийната сфера и може би ще съдейства на страната ни да извоюваме по-ниски цени за природния газ. В момента суровината за нас е една от най-скъпите в ЕС.
И докато текат преговорите, а ние убеждаваме ЕС, че не сме виновни за затворения газов пазар, съдът на ЕС ще продължи делото си срещу нас и Румъния. Въпросът е, дали ние ще успеем да коригираме проблемите, преди да ни санкционират.

Станете почитател на Класа