Полицаите и прокурорите са от един отбор

По света процесите за отвличане приключват за няколко дни, у нас се говори, че може да продължат и 5 години. Това заяви вчера пред бТВ Катрин Маркова, майка на отвлечения през 2008 г. Джорджио. На въпрос трябва ли МВР да носи отговорност за случилото се, Маркова заяви: "По принцип работеха хората, но една птичка пролет не прави“.
Има много истина в думите на Катрин Маркова, преживяла ужаса да е майка на похитено дете. Една птичка пролет не прави. За съжаление тази стара поговорка се отнася и до борбата с организираната престъпност. Няколко успешни акции срещу извършителите на тежки престъпления у нас няма да доведат до траен ефект, докато не се постигне пълен синхрон между правораздавателната и правоохранителната система. За съжаление обаче у нас полицаи и прокурори невинаги работят добре. Между ръководствата на МВР и съдебната власт често възниква напрежение и има разногласия. Оперативните служители в двете системи също често не успяват да съберат годни доказателства. Така се стига и да прочутата максима „Ние ги хващаме, те ги пускат“, от която се възползват отделни престъпници, а е потърпевшо цялото общество.
Малко или много МВР и прокуратурата са скачени съдове. Реформата в едната система няма да е успешна, ако няма реформа и в другата, както и резултатите в битката с престъпността ще си останат слаби, ако те не работят като отбор.

Станете почитател на Класа