Корупцията не се бори само със структури

Правителството прие вчера устройствения правилник на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР). Задачите на центъра са свързани с планиране и разработване на мерки за борба с корупцията.
С приемането на правилника на практика се дава зелена светлина на поредната структура, която трябва да се противопоставя на организираната престъпност. Така като нищо България може да се окаже сред държавите в света с най-много учреждения, служби, центрове и стратегии за борба с престъпността. Това от своя страна създава условия за дублиране на дейности и размиване на отговорности, от което в крайна сметка корупционните и криминалните практики у нас едва ли ще намалеят.
Още един център за борба с корупцията у нас означава и допълнително финансово осигуряване за заплати на експерти, за техническа обезпеченост и т.н. Това пък поражда въпроса не е ли по-удачно тези допълнителни средства да се пренасочат към вече съществуващите структури за противодействие на престъпността. Няма и седмица например, в която служителите на МВР да не се оплачат, че не им достигат пари за гориво, служебно облекло, технически средства. Освен това е логично да се подобри ефективността на вече съществуващите служби, преди да се организират нови. Тогава може и да се окаже, че от тях няма нужда.

Станете почитател на Класа