Здравната каса е за сериозно реформиране

Здравната каса да бъде закрита, предложи вчера председателят на БЛС Цветан Райчинов. Той поиска да се премине към модела на бюджетното финансиране, който действа и в момента чрез едностранното разпределяне на парите за здраве от страна на държавата.
Идеята да бъде закрита НЗОК изглежда съвсем приемлива на фона на всички скандали, които съпътстват тази институция. Както и на невъзможността тя да взема самостоятелно решения и да съдейства за навременното финансиране на болниците.
Ако това ведомство продължава да се държи като абсолютно зависимо от МФ и на МЗ, то тогава въпросът за съществуването му е напълно резонен. Да не говорим, че в управителното му тяло доскоро пациентските организации бяха представени повече от слабо, което обезсмисляше функционирането му като обществен орган.
Ако не се направят спешни реформи в НЗОК в посока на по-голяма представителност на неправителствения сектор, както и ако не и се дадат права да се справя с финансовите неразбории, то наистина е добре управляващите да се вслушат в БЛС. Може решението за закриване на касата да не е съвсем европейско, но поне ще бъде логичен ход и ще спести пари на българския данъкоплатец за скъпата издръжка на още една институция без особени правомощия.


Станете почитател на Класа