Казусът с отпуските с предизвестен резултат

КС ще оповести днес решението си да отмени като противоречащи на конституцията текстовете от Кодекса на труда, с които невзетите стари отпуски изгарят след края на 2011 година. Новината бе съобщена от Дарик радио и тя не изненада политиците, които бяха наясно, че така приетите от тях разпоредби през юли не могат да издържат в съда. А те бяха атакувани пред КС съвсем основателно от президента и от опозицията.
В случая има парадокс. И той е, че кабинетът, който иначе работи добре със синдикатите и взема с тях важни решения, този път „пропусна“ да се вслуша в мнението на експертите и създаде напрежение в администрацията. Резултатът от тези излишни движения беше, че държавните служители масово излизаха в дълги отпуски, но същевременно ходеха и на работа, защото има задачи, които трябва да се свършат. И това не може да се случи дистанционно.
Всъщност ползата от цялото това упражнение с отпуските е поуката. А именно - законите трябва да се променят така, че да не противоречат на конституцията. Защото няма такъв съд, който да си затвори очите за очевидни несъответствия. И е добре този урок да бъде научен от политиците, които и да са те.

Станете почитател на Класа