Доброто образование не е само пари

Българските дипломи вече не се признават автоматично в Турция и за студентите е въведен много тежък приравнителен изпит. Това съобщи председателят на Дружеството на турските студенти в България Сердар Къзълдаг. Решението ще засегне една от най-големите общности на чуждестранни студенти у нас – около 6000 души от Турция учат в български университети.
Тази мярка със сигурност ще има негативен ефект за нашите университети и много младежи от югоизточната ни съседка ще започнат да предпочитат ВУЗ-ове в други страни. От което ще загубят българските висши училища, чиито бюджети до голяма степен разчитат и на таксите, плащани от чуждестранните студенти.
Финансовата загуба обаче далеч не е най-страшното. По-неприятно е срамното клеймо, че университетите ни не дават особено качествено образование. В глобален аспект да губиш чуждестранни студенти пък означава, че губиш и силно интелектуално лоби в съответната страна. Многобройните виетнамски и арабски студенти от близкото минало у нас например дълго време бяха в основата на добрите ни отношения с тези страни.
Изводът е пределно ясен – българските университети трябва да направят всичко възможно, за да станат по-привлекателни за чуждите студенти. А това може да стане с качествено образование, което дава добри перспективи за реализация. Държавата също трябва да изиграе своята роля, защото фалшивите дипломи са често срещани у нас. Само със съвместни усилия българското образование ще върне доброто си име.

Станете почитател на Класа