Закриват домове за деца, без да мислят за децата

Поредното закриване на социални домове за деца бе оповестено вчера, този път по решение на здравното министерство. Естествено, към идеята се присъединяват и две агенции - - за закрила на детето, и за социално подпомагане. С което бодрячески изразяват съпричастието си към проблема.
Въпросът обаче е къде ще отидат малките нещастници от закритите домове? При собствените си родители, които не ги искат?! Или при приемни родители, каквито в България се броят на пръсти?! Като бял ден е ясно, че отново ще се разиграва фарсът „От социалния дом – на улицата“, умело представян като реинтеграция, приемна грижа, или друга акция в духа на европейските стандарти. Полза от това?! Никаква! Жените от малцинствата ще продължат да раждат без контрол и да си зарязват децата по улиците.
Крайно време е властта да погледне проблема в очите и да си признае, че не може да го реши със собствени сили. И вместо да измисля показни мероприятия, да преотстъпи цялата дейност по закрила на децата на неправителствения сектор. Тогава и осиновяванията у нас ще се отпушат, и превенцията на изоставянето ще стане реалност. Тоест децата в домовете ще намалеят, защото наистина ще се сдобият с родители.

Станете почитател на Класа