Прокурорите в спор с Еврокомисията

Не съм запознат с доклада на Европейската комисия за ефективността на българското правосъдие, но съм запознат със статията за него и мога да кажа, че не съм съгласен с направените оценки. Това заяви вчера по БНР зам. главният прокурор Валери Първанов. Поводът: миналата седмица бе разпространен доклад на Брюксел, от който се виждаше, че сме на първо място по прокурори на глава на населението, както и че у нас те вземат в пъти по-висока заплата от европейските си колеги на база средна работна заплата в страната.
Докладът, който все още не бил получен в прокуратурата, стана повод за много обяснения от типа на това, че у нас прокуратурата се занимава с несвойствени за европейските й колеги задачи. Нещо, в което няма съмнение предвид на това, че всеки носи някакви папки в държавното обвинение, независимо че има инспекторати и други контролни органи.
От друга страна, е факт, че при толкова много прокурори е нормално да се иска обвиненията им да издържат в съда – нещо, което не се случва, особено по т. нар. знакови дела, които Европа следи с повишен интерес.
Ето защо е добре вместо представители на държавното обвинение да влизат в спорове в ЕК, които, общо взето, са безсмислени, да предприемат действия в посока на подобряване на работата си. Нещо, което всички очакваме от тях.

Станете почитател на Класа