Децата не са виновни за грешките на родителите

Във Велико Търново връщат децата от детска градина, ако родителите им не са платили местните си данъци и такси. От общината дори се похвалиха, че мярката била много успешна.
Ясно е, че местните данъци са сериозен приход за бюджета на всяка община. Недопустимо е обаче децата да се превръщат в жертва заради грешките на своите родители. Още по-недопустимо е една обществена институция да изнудва майки и бащи, като използва в залог хлапетата. Вярно е, че данъците са задължение на всеки един гражданин. Но има достатъчно методи, включително и санкциониращи, с които да се повиши събираемостта. Обичайна практика е на нередовните данъкоплатци да се отказват административни услуги, да не се отпускат кредити или дори да се запорират сметки. Това са все сериозни мерки, които могат да принудят закъснелите граждани да се разплатят с местната хазна.
Да не се допуска хлапе в детската градина, защото татко му не си е платил данъците, е още по-несериозно и от това, на бензиностанцията да не ти налеят бензин, защото дължиш 20 лева в хранителния магазин например. А и до края на годината има повече от 2 месеца, през които всеки може да си плати местните налози. При това със съответните лихви, ако е просрочил срока.
Освен това всяка монета има две страни. Ето защо не е лошо в община Велико Търново да потърсят вина не само в хората, но и в данъчната си администрация.

Станете почитател на Класа