А къде е пациентът?

Българският фармацевтичен съюз отново нападна Асоциацията на собствениците на аптеки. Спорът е дали да се прилага, или да се отмени Наредба 28, в която се казва, че само фармацевти могат да обслужват клиентите, а аптеките трябва да са с естествена светлина. Според противниковата страна, ако тези изисквания се спазват, 300 аптеки ще бъдат затворени тутакси.
Спорът е браншови и очевидно е важен и за едните, и за другите, които защитават интереса си. Ако не беше така, нямаше да занимават обществото със себе си толкова дълго време.
Същевременно не е ясно в тези битки за „територия“ къде е пациентът. Не става дума за цените на лекарствата, нито за това, защо във веригите няма животоспасяващи медикаменти – нещо, за което периодично пациентските организации сигнализират.
Дори и да се реши аптеките да са с естествена светлина, в тях да работят само фармацевти и собствениците да нямат право на повече от четири обекта, това не отговаря на въпроса за лекарствената политика у нас. И за хроничния недостиг на лекарства от т. нар. позитивен списък. Така че реформата трябва да започне оттам, където се решават глобалните въпроси с лекарствената политика, и тогава да се пренесе във витрината – там, където купуваме медикаментите. В противен случай ще се прави всичко на парче, а това винаги ражда недоволство.

Станете почитател на Класа