Наказанието да си студент в СУ

Общежитията на Софийския университет (СУ) могат да останат без топла вода от днес, защото най-старото висше училище дължи 1,4 млн. лв. на столичното парно, като 800 000 лв. от тях са дългове, натрупани от общежитията. За това предупреди вчера зам.-ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ Иван Петков.
Кризата е във всички сфери. Но когато се огласяват такива факти, първият въпрос, който възниква, е защо трябва да бъдат наказвани кандидат-висшистите и откога да си студент в СУ ще е наказание?
При тези условия, които им се създават, не е чудно, че зрелостниците предпочитат да учат в уредени университети в чужбина, където хем таксите са ниски, хем кампусите са повече от прилични, а и образованието е добро.
Такива факти са стряскащи и задължават всяко управление да намери най-доброто решение. В случая това е незабавна реформа, която да редуцира висшите учебни заведения до най-добрите, за да спре държавата да налива пари във ВУЗ-ове със съмнителна репутация. И да съсредоточи ограничения ресурс там, където образованието наистина е добро и нивото се е запазило въпреки кризата.

Станете почитател на Класа