Реформата в здравеопазването не означава лекари с ниски заплати

НЗОК постави в трудно положение болниците у нас, като намали с още 10% парите им, които преди това бяха орязани с 20%. Какво означава това, от БЛС го казаха в прав текст. Първо, ново намаляване на заплатите до нива от по 500-600 лв. Второ, спиране на операции, трето, некачествено обслужване. И в крайна сметка страдание без край за пациента.
Реформата в здравеопазването се точи с години и в крайна сметка резултатите от нея не са особено добри. Не е ясно какво ще се прави с пациентите от районите, в които болниците се закриват, при положение че няма осигурени линейки и пътищата са лоши. Не е ясно какво ще прави с позитивните списъци и как трябва да се плащат лекарствата на хората с онкологични и редки заболявания. Списъкът с въпроси е дълъг и на него трябва да има бърз отговор.
Ясно е, че министърът на здравеопазването е малко повече от три месеца на този пост и вероятно се нуждае от още време. Но заедно с това е ясно, че докато се вземат трудните политически решения, не може да се режат до безкрай парите за здравеопазване, защото подобни ходове винаги водят до лош край. И за болничната помощ, и за пациентите.

Станете почитател на Класа