Институциите нямат нужда от напрежение

Президентът Георги Първанов е разбрал от медиите, че има персонално предложение на Министерския съвет за нов директор на служба "Военна информация". Това се посочва в съобщение на прессекретариата на държавния глава по повод предложението на правителството за нов директор на военното разузнаване.
Известно е, че назначенията на генералите са повод за искри между институциите още от пролетта, когато по традиция част от висшите военни добавят по една звезда към пагоните си.
Генералските назначения безспорно са важни, но те не трябва да се превръщат в повод за напрежение между президентската институция и Министерството на отбраната. Напротив – логично е кадровите назначения да се съгласуват по надлежния ред и без много шум в медиите. Защото няма нищо по-естествено от това, главнокомандуващият на БА, какъвто е президентът Георги Първанов, да има думата за това кой ще поема отговорни постове в нея. Логично е да се мисли, че и военният министър Аню Ангелов, който е и бивш военен, иска най-доброто за българската армия.
При това положение сблъсъкът на идеи, какъвто е нормално да има, е добре да става в кабинетите и на четири очи, а не през медиите, защото при втория вариант винаги има опасност от изкривяване на информацията.
Само със съгласие армията ще се доближи до основната си цел – да бъде силна, модерна и полезна в мирно време.

Станете почитател на Класа