Отчети и планове не свалят административната тежест

Поредният план за действие за намаляване на административната тежест с 20 на сто съдържа 135 мерки и е със срок края на 2012 година, отчете правителството вчера. Мерките включват титанични усилия от страна на администрацията - обмен на информация между институциите (събиране на данни от други държавни органи вместо от бизнеса), подаване на сведения по електронен и мрежов път, премахване на задължения за информиране и други все в този дух.
На този етап обаче са изпълнени само 18 мерки, отново отчете правителството. Сред изпълнените пък не фигурират най-важните. Така че отчетът сам по себе си допринася главно за увеличаването на документооборота.
Каквито и отчети и планове да се пишат, най-голямото облекчаване на административната тежест ще дойде от въвеждането на електронно правителство. Тази мярка обединява в себе си и обмена на информация между ведомствата, както и получаването на информация, справка, удостоверение и други документи на едно гише. При това - без да се губят време и нерви за бюрократични процедури за бизнеса и гражданите. С влизането в действие на електронното правителство битката с бюрокрацията може да бъде спечелена.

Станете почитател на Класа