Страната ни се нуждае от сериозна стратегия в осигурителната политика

Има опасност от дисбаланс в социалната ни система и ако сега не се вземат мерки, след години това ще се отрази изключително зле на всички. За това предупреди вчера шефката на НОИ Христина Митрева. Зам.-президентът на КНСБ Валентин Никифоров пък предупреди, че ако съкращенията продължават със същото темпо, дефицитът в НОИ ще стане още по-голям.
И без да си експерт, става очевидно, че осигурителната ни система е в омагьосан кръг, от който трудно може да се излезе. От една страна, работодателите правят съкращения, за да запазят бизнеса си и поне част от своите служители, а от друга, именно заради кризата НОИ се нуждае от повече постъпления в хазната си. Дори вдигането на осигуровките не е решение, защото то ще натовари допълнително бизнеса, а първите потърпевши в такива случаи пак ще бъдат обикновените работници. Нищо чудно дори подобна стъпка да доведе до допълнителни съкращения.
Осигурителната ни политика се нуждае от истинска краткосрочна стратегия, която да запълни дупките в НОИ. Лавирането със ставката е само част от многото тежки решения, които трябва да бъдат взети. Втората стъпка е най-накрая социалните партньори, експерти и управляващи да начертаят ясен план за действие, който постепенно да извлече страната ни от едно от най-ниските социални нива в ЕС.

Станете почитател на Класа