Научаваме от Гърция, че България е подписала намерение за бързо придвижване на войски през страната ни

Научаваме от Гърция, че България е подписала намерение за бързо придвижване на войски през страната ни

В кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон България, Гърция и Румъния са подписали намерение за създаване на хармонизиран коридор за военна мобилност. Това стана ясно от пост на гръцкия военен министър Никос Дендиас в социалната мрежа "Х".

"Заедно с моите български и румънски колеги Атанас Запрянов и Ангел Тилвар подписахме писмо за намерения днес в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон за създаване на хармонизиран коридор за военна мобилност. По мое предложение през есента ще имаме тристранна среща в Александруполис, за да обсъдим изпълнението на предвидените действия", обяви Никос Дендиас, като съобщението му е придружено от няколко снимки.

 

Image

 

 

Image

 

Image

 

Според"Катимерини"коридорът е предназначен да свърже главните стратегически градове за НАТО по източния му фланг - гръцките Солун и Александруполис с българските Варна и румънската Констанца. Именно край Констанца вече е в ход разширяване на военната база, която скоро трябва да се превърне в най-голямата такава на НАТО в Европа.

Като най-важна причина за сътрудничество между България, Гърция и Румъния се посочва осигуряването на бърза реакция и мобилизиране на подкрепления, в случай че сигурността на една от трите държави е застрашена.

 

 

 

Плановете за т.нар. Военен Шенгенбитуват от поне 8 години. Словосъчетанието беше наложено от командващия сухопътните войски на САЩ в Европа ген. Бен Ходжис.През май 2016 г. на международна конференция в естонската столица Талин под наслов "Създавайки нова норма"той е цитиран да казва: "Необходимо е това, което бих нарекъл Военен Шенген", като аргументира нуждата с бавните механизми за взимане на решения: "Сега ми е необходима една седмица, за да получа разрешение за прехвърляне на сили от Германия в Полша. И две седмици - за разрешение да прехвърля сили през територията на Чехия. Ние имаме нужда отсъщата свобода на движение в ЕС като шофьора на ТИР, който превозва ябълки от Полша във Франция"".

Темата беше повдигната и в България през 2017 година, като тогавашният министър на отбраната Красимир Каракачанов ецитиран да казва, че страната ни може да подкрепи идеята за Военен Шенген, но преди това трябва да проведе преговори със съюзниците в НАТО. 

През 2018 годинавъпросът за Военен Шенген стигна и до ЕК. Неназован официално европейски дипломат беше цитиран от АФП да казва: "Тези предложения имат практическо измерение, но необходимостта от тях е ясна при засилването на напреженията с Русия. Вече не може да се каже, че конфликт в Европа е невъзможен".

След нахлуването на Русия в Украйна НАТО отново предупреди своите членове, че"твърде многото бюрокрация възпрепятства придвижването на войски в Европа - проблем, който може да доведе до големи забавяния, ако избухне директен конфликт с Москва".

 

 

"Пространството, фактът, че не всички сили са предно базирани - всичко това означава, че алиансът трябва да бъде бърз в придвижването на войските от базите им до правилното място на източния фланг",обяви през ноември миналата годинаначалникът на логистичното командване на НАТО JSEC генерал-лейтенант Александер Золфранк.

Той каза, че би искал да види "военен Шенген" - зона за свободно военно преминаване, подобна на политическата Шенгенска зона, която позволява свободно движение в по-голямата част от ЕС.

"НАТО не трябва да предизвиква грешни изчисления в Кремъл, като създава впечатлението, че Москва може да има шанс да спечели, защото алиансът не е подготвен. Трябва да бъдем напред в кривата. Трябва да подготвим театъра много преди да бъде задействан член 5", предупреди генерал-лейтенант Александер Золфранк, позовавайки се на клаузата за колективна отбрана на НАТО, която на практика поставя алианса в състояние на война.

През февруари тази година Нидерландия, Германия и Полша се съгласиха да оптимизират своите военни логистиката, за да рационализират изпращането на военни сили до руската граница през нидерландското пристанище Ротердам и железопътните системи на Германия и Полша в случай на голяма криза.

През юни британското издание "Телеграф" информира, че идеята на Золфранк ще бъде обсъдена на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. В статията се описва подробно как "сухопътните коридори на НАТО могат да изстрелят американските войски на фронтовата линия в случай на европейска война". Включена е и карта, която показва петте коридора, на които се разчита за тази цел -"Нидерландия-Германия-Полша","Италия-Словения-Хърватия-Унгария","Гърция-България-Румъния","Турция-България-Румъния", и"Норвегия-Швеция-Финландия".

 

 

Станете почитател на Класа