Изцепка на Гешев за ареста на Иванчева стигна до Световния еврейски конгрес

 

Информация за обидното изказване на шефа на Специализираната прокуратура Иван Гешев, който намеси Световния еврейски конгрес в ареста на кметицата Десислава Иванчева, вече е стигнала до влиятелната международна организация.
 
Това научи Фрог нюз от свои източници в Ню Йорк, близки до централата на организацията там и представителството й в Брюксел.  Преди дни Организацията на евреите в България "Шалом", която представлява българската еврейска общност в рамките на Световния еврейски конгрес, изрази своето недоумение от абсолютно неуместния намек, направен от Иван Гешев по време на пресконференцията по повод ареста на кмета на столичния район “Младост”.
 
.

 

Организацията на евреите в България "Шалом" винаги е подкрепяла правомерните действия на българските власти в рамките на закона. Непонятно е обаче как и защо Световният еврейски конгрес беше даден като пример за световна сила, която ще се намеси във вътрешните дела на страната, ако органите на реда не спазват дословно наказателно-процесуалния кодекс, пише в обръщението на „Шалом“.

 

"Подобно сравнение уронва престижа и накърнява доброто име на една от най-авторитетните еврейски организации в света, която има специално приятелско отношение към България и винаги е оценявала високо усилията на държавата да се бори с антисемитизма и езика на омразата. За съжаление, конкретният пример показва точно обратното и създава чувство на тревога".

 

Ето какво каза Гешев по повод зрелищния арест на Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова: "Ако бяхме я преместили някъде, тя пак ще твърди, че някой й ги е сложил тези пари. В колата има кашон на задната седалка. Ако бяхме я отстранили да не присъства - каквато възможност имахме, пак щяхте да ни обвините в пиар акция, а ние се борим за правата на хората!

 

Пак щяха да кажат, че те са много добри, че има конспирация и щеше да се намеси Световният еврейски конгрес..."

 

Според нашите източници със скандалните думи на спецпрокурора бил запознат вече и президентът на СЕК Роналд Лаудер. Лаудер често е изразявал своето уважение към България, която спаси своите евреи по време на Втората световна война. Но той е и непримирим борец срещу всяка изява на антисеметизъм.

 

Припомняме, че Световният еврейски конгрес (World Jewish Congress, WJC) е създаден през 1936 г. в Женева, Швейцария. Основната цел на организацията е да се бори срещу изявите на антисеметизъм по света. На последния конгрес на WJCбе отбелязано, че въпреки всички усилия на държавни и обществени организации, антисеметизмът е пуснал корени в немалко държави, някои от които демократични и членуващи в демократични алианси и съюзи.

Станете почитател на Класа