"Ройтерс" замеси България в скандал с доставки на оръжия за Сирия

България е замесена в скандал за оръжейни доставки за сирийския режим. През последните седмици Русия е засилила доставките си на въоръжение за режима в Сирия, включително бронирани машини, безпилотни самолети и бомби с прецизно насочване. Част от оръжието идва от България.

Това съобщи информационната агенция "Ройтерс", като се позовава на свои източници.

Според агенцията доставките се осъществяват или директно от Русия, или чрез търговски схеми с доставчици от България, Румъния или Украйна.

Източниците от международната оръжейна търговия твърдят, че в тези държави има изобилие от съветско въоръжение, а доставчиците не смеят да разочароват руснаците.

Говорителят на българското външно министерство коментира за Би Ти Ви, че междуведомствената комисия за оръжейна търговия не е издавало разрешителни за оръжейни сделки за Сирия.

“От началото на конфликта няма издавани разрешения за износ на оръжие от България към Сирия, така че няма издавани такива разрешителни”, обясни говорителят на външно министерство Ивайло Кашканов.

Източник на "Ройтерс" обаче казва, че "десетки Ан 124 (руски транспортни самолети - бел.ред.)

пренасят бронирани машини, разузнавателно оборудване, радари, системи за електронна борба, резервни части за хеликоптери и различни оръжия, включително авиационни бомби с прецизно насочване".
"Руски съветници и специалисти по разузнаване осъществяват денонощно наблюдение с безпилотни самолети. Така те помагат на сирийската армия да следи позициите на бунтовниците, да анализира капацитета им и да нанася срещу тях прецизни артилерийски и въздушни удари", казва източник, пожелал анонимност.
Вячеслав Давиденко, говорител на руския монополист за оръжеен експорт, казва, че не може да коментира по въпроса. Москва заявява, че не нарушава международни закони с военните си доставки за Сирия и не продава на Дамаск нападателни оръжия. Сирийски представители не са открити за коментар.
Всичко това се случва в много деликатен момент за конфликта, когато следващата седмица в Швейцария би трябвало да започнат мирни преговори. Бунтовническите отряди губят позиции, а западната подкрепа за тях става все по-сложна поради опасенията, че оръжие за тях може да попадне в ръцете на ислямисти. Сирия дори твърди, че някои държави, които иначе са против Асад, тайно обсъждат с Дамаск сътрудничество в сферата на сигурността.
Източници от средите на сирийската опозиция обясняват още, че част от доставките са пристигнали на летището в Латакия преди около три седмици. Други пратки влизали през товарните пристанища в Тартус и Латакия. 

Специалист по сигурността в Близкия изток допълва, че "предвид риска от бунтовнически нападения срещу складове с оръжие и пистите на сирийските бази, Русия доставя големи количества леко оръжие в Тартус и Латакия, което позволява на силите на Асад да продължават войната."

Съединените щати обаче не могат да потвърдят информацията на "Ройтерс", заяви говорителката на Държавния департамент Джен Псаки, цитирана от британската агенция.

Псаки е обсъдила по-рано днес въпроса с държавния секретар на САЩ Джон Кери. Позицията на Кери е, че "ако тези съобщения са верни, това със сигурност ще предизвика големи безпокойства за ролята, която играе Русия, като продължава да дава възможност на режима на Асад да измъчва сирийския народ".

"Нямаме независимо потвърждение на тези съобщения", подчерта същевременно Псаки.

Станете почитател на Класа