Христо Динев е новият градски прокурор на София

Висшият съдебен съвет избра Христо Динев за градски прокурор на София. Христо Динев, който е административен ръководител – районен прокурор на Софийска районна прокуратура, бе избран с 16 гласа "за", 4 "против" и 3 – "въздържал се". Кандидатите за поста бяха двама. Опонентът на Динев бе Бойко Атанасов, следовател в Следствен отдел в Софийска градска прокуратура. Позицията на градски прокурор в София бе овакантена след скандалните записи в Банкя, след които ВСС уволни скандалният градски прокурор Николай Кокинов. Временно тази длъжност изпълняваше Евгени Диков, той бе избран за ръководител на НСлС.

Има много "горещи картофи" в СГП, но няма как да ги степенувам, в нашата работа трябва да има откритост, заяви новоизбраният ръководител на СГП след избора. Динев, каза че не е професионално да коментира случая с депутата Волен Сидеров, защото първо трябва да се запознае с материалите.

По отношение на това дали има зависимости в СГП, новоизбраният ръководител бе категоричен, че в СГП не бива да има зависимости, а работата на магистратите трябва да се обоснове на законите. "Не искам да бъда съдник на Кокинов, но смятам, че той направи и доста полезни неща в СГП", коментира Динев за предшественика си, но отказа да каже на кого оставя ръководството на Софийската районна прокуратура, като каза, че не е човекът, който назначава. Динев не спомена и кои ще бъдат заместниците му в градска прокуратура.

"Един от големите проблеми в Софийската районна прокуратура е натоварването на магистратите, а определения конкурс за магистрати ще даде възможност да се назначат постоянно действащи такива и да отпаднат командированите. По този начин ще се реши проблемът с предаването на конкретни дела към други колеги, след изтичането на командировката на даден магистрат", заяви Христо Динев по време на изслушването пред ВСС.

Липсата на добра организация на дежурните прокурори по време на работната седмица е сред другите проблеми в СГП, според Динев. За разрешаване на проблема той предложи постъпилите спешни материали да се разпределят на случаен принцип сред магистратите в съответния отдел, а дежурствата да отпаднат. В предложената от Динев стратегия се предлага и повишаване на използването на потенциала на следователите.

Динев подчерта, че за него диалогичността и работата в екип са сред важните неща и че очаква да бъде добре приет от колегите си в СРП, тъй като покрай 16-годишната си работа като прокурор, е работил с почти от тях. По време на изслушването Динев представи и имотната си декларация.

На заседанието на ВСС бе избран и председател на Районния съд в гр. Кула. Длъжността поема Петър Живков.

Станете почитател на Класа