ГЕРБ: БСП и ДПС се правят на щрауси за Сидеров

БСП и ДПС раболепно мълчат пред действията на един псевдонационалист, обяви пред журналисти в парламента депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева. "След като днес те не осъдиха действията на своя коалиционен партньор, по какъв начин ще се явят на европейски избори? Време е да не се правят на щрауси, да си завират главата в пясъка и да не виждат какво се случва", добави тя.

Повод за изказването ѝ беше внесеният от ГЕРБ проект на декларация, с която парламентът да осъди поведението на "Атака" и лидера на партията Волен Сидеров при полета от София до Варна миналата седмица. "Определяме го като хулиганска проява, която не отговаря на нормите и очакванията за поведението на народни представители", пише в проекта на ГЕРБ.

Пред журналисти заместник-председателят на групата на ГЕРБ Цецка Цачева изрази възмущение, че проектът не влязъл в дневния ред на парламента, а вместо това бил разпределен в комисиите по етика и правни въпроси. "Потърсихме контакти с ръководството и групите на "Коалиция за България" и ДПС, както и с ръководството на 42-то Народно събрание, с намерение да излезем с обща декларация от името на всички народни представители за утвърждаване на парламентаризма. Повод за това ни дадоха неприятните сцени с участието на народни представители от групата на "Атака". Вместо това в късния следобед вчера бях уведомена, че не може да бъде постигнато такова съгласие, поради което следва проектът за тази декларация да бъде внесен по надлежния ред в парламента", разказа тя.

По думите ѝ поведението на управляващите било доказателство за скрити задкулисни договорки. "В други състави на Народното събрание при подобни проявления винаги е намиран консенсус, за да бъде осъдено неприемливо за обществото поведение на народни представители. Това не е факт", каза тя и добави, че БСП и ДПС грубо потъпкали европейските принципи и норми. "Не знам с какви очи ще погледнат колегите си от Партията на европейските социалисти (ПЕС) и Либералния алианс", заключи тя.

БСП и ДПС може би преценяват, че са по-компетентни дори и от главния прокурор, който поиска имунитета на лидера на "Атака", допълни я Десислава Атанасова (ГЕРБ). "2014 г. започва с мълчание от страна на управляващите и с уйдурма за това Волен Сидеров да не бъде осъден от парламентарните групи, арогантните действия на народните представители от "Атака" да не бъдат обсъдени в пленарна зала и цялото общество да чуе тази оценка", каза тя. Определи поведението на управляващите като "неприемливо" и допълни, че е жалко, че нямало такова мълчание и пламенна защита при искането на имунитета на председателя на ПЕС и БСП Сергей Станишев.

"Явно политическите партии, които управляват, могат да ползват служителите на реда единствено за щит срещу народната любов. Но когато тези служители трябва да бъдат защитени от народен представител, който вилнее не само в България, а и в Европа, те мълчат", каза още Атанасова.

След инцидента във Варна лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че твърденията, че е ударил полицай, както твърди прокуратурата, са неверни. Всъщност полицаят Костадин Колев ударил Сидеров в диафрагмата, а след това лъжесвидетелствал. Вчера от "Атака" обявиха, че прозорец на партийната централа е бил счупен. По информация на партията близки до полицая Колев счупили прозореца.

Станете почитател на Класа