По заповед на Главчев служители на шест институции проверяват складовете на "Лукойл"

По заповед на Главчев служители на шест институции проверяват складовете на "Лукойл"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.05.2024
  • Share:

Проверка започна в данъчните складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл България" ЕООД, съобщава Министерството на финансите. В двете дружества са влезли съвместни екипи от служители на Агенция "Митници", Националната агенция за приходите, Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" - МВР, Главна дирекция "Национална полиция" - МВР и Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". При необходимост екипите ще търсят съдействие от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, както и други държавни институции и контролни органи. Общият брой на включените в операцията служители е над 190.

Основна цел на проверката, разпоредена от служебния премиер Димитър Главчев, е да бъде извършена инвентаризация чрез отчитане на физическите наличности на енергийни продукти, включително биоетанол и биодизел.

Операцията обхваща данъчните складове на двете компании, представляващи петролни бази, на територията на областите София - град, Софийска област, Стара Загора, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, както и данъчните складове, управлявани от Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". 

Контролните действия ще продължат до приключване на инвентаризацията във всички обекти. След обобщаване ще бъде предоставена публична информация за резултатите, пишат от МФ.

БТА припомня, чеза проверката съобщи служебният премиер Димитър Главчевв началото на заседанието на правителството преди два дни.

Главчев информира за проведено специално съвещание между него, вицепремиера и министър на финансите, министъра на вътрешните работи, министъра на икономиката и ръководителите на Националната агенция за приходите и Агенция "Митници", на което е решено да се състои инвентаризация на наличностите в "Лукойл". Такава инвентаризация досега не е правена, каза Главчев.

Ръководителите на НАП и Агенция "Митници" са съобщили на срещата, че за февруари приходите от ДДС и мита от "Лукойл" са 90 млн. лв., за март - 40 млн. лв., а за април - 228 млн. лв.

 

 

Източник: БТА

Станете почитател на Класа