S&P потвърди първокласния кредитен рейтинг на Германия от "ААА"

Международната рейтингова агенция Standard & Poor’s (S&P) потвърди първокласния кредитен рейтинг на Германия със "стабилна" перспектива, съобщи Bloomberg. Причината е „силно диверсифицираната и конкурентоспособна икономика“ и „благоразумните фискални политики“ на правителството.

Другите две водещи рейтингови агенции - Moody’s Investors Service и Fitch, също поддържат максималната си оценка за кредитния рейтинг на Германия – "ААА". През юли 2012 г. обаче Moody’s понижи перспективата пред рейтинга на страната на "негативна", което означава, че в бъдеще е възможно и понижение на рейтинга й.

„Германия показа, че може да удържи на финансови шокове“, се посочва в становището на S&P. Най-голямата европейска икономика продължава да се възприема като безопасна дестинация от повечето инвеститори. Германия е и страната с най-ниска безработица в ЕС.

Германското правителство съобщи миналата година, че вероятно ще заеме от финансовите пазари по-малко от планираното средства. Финансовият министър Волфганг Шойбле прогнозира, че бюджетният дефицит ще се свие до малко над 6 млрд. евро през настоящата година. Ако това се случи, дефицитът ще е най-ниският от четири десетилетия насам и е възможно през 2015 г. Германия да има и малък бюджетен излишък.


Станете почитател на Класа