Бернанке: Намалението на количествените облекчения отразява подобрението на пазара на труда в САЩ


Декемврийското решение на Централната банка на САЩ да започне в скоро време да понижава размера на програмата за "количествени облекчения" (да намали с 10 млрд. долара покупките на американски ценни книжа за 85 млрд. долара на месец още през януари) отразява прогреса в подобрението на пазара на труда в САЩ, коментира шефът на Фед Бен Бернанке. Той обаче подчерта, че това няма да намали ангажимента на Фед да запази разхлабената парична и лихвена политика (политика на почти нулеви лихви) толкова дълго, колкото е необходимо.

Бернанке е позитивно настроен относно икономическия растеж на САЩ през следващите тримесечия, но добави, че според него икономическото възстановяване остава незавършено, съобщават международни агенции. Той вярва, че декемврийското изявление на Фед потвърждава и изяснява плановете за ниски лихви, отбелязвайки, че връщането към нормална парична политика може да бъде постигнато без Централната банка да продава закупените от нея финансови активи.

Друг виден представител на Американската централна банка - Плосер, посочи, че Фед може да намали паричните стимули и с повече от 10 млрд. долара на месец, ако продължи подобрението на икономиката на САЩ. Според него е по-добре да има по-скорошно приключване на програмата за "количествени облекчения".

Станете почитател на Класа