Индия се обяви против биткойните

Резервната банка на Индия предупреди всички граждани, собственици и търговци на виртуални валути, в това число Bitcoin, за потенциалните финансови, операционни и правни рискове свързвани с използването им, съобщи технологичният портал kaldata.
Според банката, рисковете са поне пет: на първо място, виртуалните пари се съхраняват в електронни портфейли, които винаги могат да бъдат хакнати или чиято парола можем да забравим. Загубата на един такъв портфейл освен това би могла да означава перманентна загуба на съдържанието им.
Вторият аргумент на банката е, че транзакциите с виртуални валути като Bitcoin протичат между две страни без оторизирана централна агенция, която да ги регулира. По този начин, при измама пострадалият няма към кого да се обърне.
Стойността на виртуалните валути, освен това, е изключително променлива и няма нещо, което да може да я контролира. Това означава, че потребителите са постоянно застрашени от загуба на много пари.
Биткойните, освен това, се търгуват в специални платформи, чийто правен статус не винаги е ясен. И накрая, банката посочва, че виртуални валути, включително биткойни, са били използвани за нелегална дейност от рода на пране на пари и така нататък.
След това изявление, няколко индийски сайта занимаващи се с търгуване с биткойни, решиха временно да затворят. На заглавните страници на тези сайтове в момента стоят известия, в които е написано, че бизнесът на компаниите ще бъде възстановен веднага щом се узакони по някакъв начин от държавата.

Станете почитател на Класа