Съдебният спор между Alstom и Insigma продължава

Френската компания „Алстом“ (Alstom) води спор за ноу-хау технология при изграждането на сероочистващи съоръжения с китайската компания Инсигма (Insigma). Според „Алстом“ китайците са откраднали технологията им при изграждането на очистващите инсталации в 5-ти и 6-ти блок на ТЕЦ „Марица Изток 2“, съобщиха французите във вторник.
Процедурата за строителството на инсталациите бе спечелена от италианско-китайскиа консорциум Идреко-Инсигма с оферта за 85,6 млн. евро. Средствата бяха отпуснати от ЕБВР – 34 млн. евро и програма ИСПА – 36,1 млн. евро. След проверка на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ финансирането бе спряно и ТЕЦ-ът довърши строителството на сероочистващите инсталации със собствени средства.
Съоръженията в момента работят и са лицензирани от фирмата строител. Но договорът с консорциума бе прекратен през 2012 г. като причината е, че изпълнението на проекта се забави с повече от една година. „Доколкото знам централата в момента има проблеми с качеството на работа на тези очистващи инсталации“, обясни Гийом Жофроа, търговски директор на „Алстом“ за Европа.
Според новите европейски директиви обаче съоръженията ще трябва да бъдат обновени заради по-високите изисквания за опазване на околната среда,за намаляване наполовина на емисиите серен диоксид до 200 мг на куб. метър.
Ако обаче ТЕЦ „Марица Изток 2“ започне обновяването на сероочистките, „Алстом“ ще сезира съда заради използване на нелицензирана от тях технология. Това е интелектуална собственост на френската компания, а не на китайската „Инсигма“, припомни Жофроа.

Станете почитател на Класа