Хайтек парковете не са достатъчни

За пореден път се заговори за създаване на хайтек паркове в България. Този път предложението идва от далечна Индия и една от причините да се заинтересуват инвеститори от нашия пазар е евтината и висококвалифицирана работна ръка. Пазарът на труда у нас не предлага работа за образовани млади хора, особено за завършилите инженерно-технически специалности. Без друга алтернатива, за тях изходът от кризата минава само терминала за международни полети на летището...
Същевременно от съседна Сърбия долетя новината, че държавата е заделила 20 млн. евро от кредит на ЕИБ за връщане на свои специалисти от чужбина. През следващите 4 години държавата ще инвестира 800 млн. евро за научни изследвания, програми и оборудване.
Преди приемането на тазгодишния бюджет от МФ съобщиха, че „публичните разходи за образование в България през последните години са на нива над 4% от БВП, като с бюджета за 2010 г. се предвижда това равнище да е 4,2% от БВП“. Но както се разбра по-късно, процентите нямат никакво значение, след като пари в държавата няма.
При обсъждане на актуализацията на бюджета стана ясно, че субсидиите за БАН се орязват с още 25 млн. лв. Остава да се питаме какви спешни мерки са необходими, така че да спре изтичането на мозъци от България и докъде може да поевтинее цената на труда на учените.

Станете почитател на Класа