Преговорите за руския газ пак се проточиха

Преговорите за доставка на руски природен газ без посредници, но с възможност за реекспорт, продължават вече четвърти месец без особен резултат. След април, май, юни, сега чакаме визита на „Газпромекспорт“ в началото на юли.
От самото начало беше ясно, че преговорите няма да са лесни и както обикновено - трябва да се намери пресечната точка на руския интерес, разбирай на „Газпром“ и на българския. Засега това изглежда почти невъзможно.
Нашите интереси са ясни – искаме да получаваме евтин газ, повече, отколкото ни трябва, за да можем да изнасяме и да получаваме горивото без посредници. На срещуположната страна „Газпром“ има интерес да продава скъпо гориво и той именно да е страна по всички сделки за експорт. Посредниците пък, които само оскъпяват газа, са дъщерни предприятия на руския газов гигант, който има определени съвместни интереси с тях. Това са „Газпромекспорт“, руско-германската „Винтерсхал“ и руско-българската „Овергаз“.
Засега има „значителни“ различия между позициите на „Газпром“ и на „Булгаргаз“, призна шефът на българската компания Димитър Гогов. Те трябва да бъдат преодолени до 2 седмици и отсега е ясно, че руснаците няма да разрешат да продаваме руския газ като български.

Станете почитател на Класа