Сърбия - съвместни военни учения с Русия са изключително лош сигнал

Съобщението на президента Томислав Николич, че ще присъства на военния парад на 9 май в Москва, не съответства на обявените от Белград проевропейски принципи, коментираха за "Данас" германски експерти по външна политика. Същевременно те направиха оценката, че до Европейския съюз ще бъде изпратено "още по-негативно послание", ако през септември Белград приложи на практика плана за съвместни учения с Москва.

Тези дни брюкселският портал ИЮ обзървър ЕUоbserver публикува коментар, в който се подчертава, че ако ЕС не прояви по-голям интерес към региона, Сърбия ще започне да търси алтернативни пътища, а те водят към Пекин и Москва. В този контекст бе констатирано, че за Сърбия е "по-естествена" алтернативата Русия, страната, която подкрепя сръбската позиция за Косово, а Сърбия е единствената страна кандидат за членство в ЕС, която не е въвела санкции срещу Русия.

Франц-Лотар Алтман, професор по международни отношения в университета в Букурещ, каза за "Данас", че ако сръбският президент мисли, че трябва да подчертае, че Сърбия има разбиране за "агресивната експанзионистична политика" на руснаците като присъства на военния парад в Москва, с това само потвърждава "отричането на действителността и антиевропейските си възгледи".

"Но ако Сърбия наистина се съгласи на военни учения с руската армия, такава стъпка ще бъде още по-важна, защото ще бъде решение на правителството, т.е. официална политика. Това ще бъде изтълкувано като ясно послание, че Сърбия подкрепя анексирането на Крим и участието и подкрепата на руски войници в боевете в Източна Украйна. Следователно се поставя въпросът наистина ли сръбското правителство приема завръщането на войната на европейския континент след горчивия опит, който имаше самата Сърбия през 90-те години. Кой ще повярва, че Сърбия иска да остане неутрална между НАТО и Русия, когато организира съвместни военни учения с руснаците", заключава Алтман.

Йохана Даймел, заместник директор на германската Асоциация за Югоизточна Европа, казва за "Данас", че не иска да "преувеличава" предстоящото посещение на Николич в Москва.

"Отбелязването на годишнината от края на Втората световна война е важно и за Русия, и за Сърбия. Все пак посещението му няма да бъде от полза за амбициите на Сърбия за присъединяване към ЕС, което се основава на приемане на големите общоевропейски ценности и принципи. Войната в Източна Украйна и анексирането на Крим противоречат на международното право и представляват хуманитарна катастрофа, което противоречи на основните европейски стандарти.

Не трябва да се забравя обаче и че през октомври миналата година Путин бе посрещнат в Белград като герой, че Николич и Путин подписаха споразумение за стратегическо партньорство и че Сърбия има и споразумение за военно сътрудничество с руснаците. Всички тези споразумения са в сила, със съгласието на сръбското правителство, което е още по-голямо основание за тревога. Затова посещението на Николич в Москва отново ще предизвика възмущение в столиците на страните от ЕС, а организирането на съвместни военни учения с руснаците ще изпрати още по-силен негативен сигнал", посочва събеседничката на "Данас".

Според нея фактът, че ученията с Русия ще се състоят по време на сръбското председателство на ОССЕ, е лош знак за цялата ОССЕ, която е неутрален посредник в украинската криза.

Ръководителят на Делегацията на Европейския парламент за отношения със Сърбия Едуард Кукан каза по време на неотдавнашното си посещение в Белград, че президентът Николич не би трябвало да присъства на военния парад в Москва. По повод на изявлението му Николич заяви, че е "неприлично да даваш съвети на някого, който не ги е искал".

БТА

Станете почитател на Класа