Румънската антикорупционна агенция печели овации

Румънците си мислеха, че Елена Удря, бивш министър на туризма, е твърде могъща, за да се докоснат до нея прокурорите. Бивша съпруга на богат бизнесмен, тя е протеже на предишния президент Траян Бъсеску. Но Националната дирекция за борба с корупцията /НДБК/ я арестува затова, че е помогнала на бившия си съпруг да "изпере" милиони долари от продажбата на завишени цени на софтуер на правителството. Разследването срещу нея е тласък за НДБК, която бавно убеждава наблюдателите в напредъка в борбата с корупцията.

Началникът на НДБК Лаура Кодруца Кьовеши, баскетболна звезда в младежките си години, премина през кариера в съдийството преди да получи висшата длъжност през април 2013 г. Някои се опасяваха, че тя няма да бъде в състояние да защити репутацията на агенцията, но в действителност броят на процесите на високо ниво се увеличи. През 2014 г. НДБК постигна осъдителни присъди за 1138 души, включително 24 кметове, петима членове на парламента, двама бивши министри и бившия премиер Адриан Нъстасе. Над 90 процента от повдигнатите от агенцията обвинения са довели до присъди.

Такива добри дела няма как да останат ненаказани. Миналата година Кьовеши каза: "всяка вечер по телевизията има атаки срещу личния ми живот". Телевизионен канал, притежаван от олигарх, я обвини, че е вземала подкупи (Тя заведе дело за клевета). НДБК се сблъска с намеса от страна на премиера Виктор Понта, който преди да бъде избран през 2012 г., я нарече наследник на тайната полиция от времето на комунизма. През октомври 2013 г. главният прокурор от НДБК беше сменен. А партията на Понта настояваше за амнистия, която щеше да направи невъзможно действието на НДБК срещу високопоставени политици.

Днес Понта е голям привърженик на НДБК. 42-годишният премиер, самият той бивш прокурор, гордо цитира положителните оценки за агенцията, дадени й наскоро от антикорупционните наблюдатели на ЕС. Законът за амнистията беше отхвърлен през януари, отбелязва той, и да се говори за съживяването му е "несериозно". Членовете на парламента, които са подведени под отговорност, са принудени да напуснат. А що се отнася до Кьовеши, той казва: "Аз съм този, който я назначи!"

Всъщност Кьовеши беше кандидат на Бъсеску. Тя спечели подкрепата на Понта в рамките на споразумение за разпределяне на властта. Но ентусиазмът на Понта казва много. "Той показва колко популярна е станала НДБК", посочва Кристиан Гиня от мозъчния тръст КРПЕ. Тя е четвъртата институция по ниво на доверието след църквата, армията и службите за сигурност. Вътрешни хора казват, че атаките на Понта са имали за цел само да удовлетворят неговата партия. Загубата му на президентските избори през ноември срещу Клаус Йоханис, който заложи на антикорупционната карта, подчертава това, че политическият успех се крие в борбата с рушветчийството, а не в извиняването му.

Исканията на ЕС за регулаторно синхронизиране отвориха възможности за кариера за умни, честни адвокати. (Много от тях сега работят с Кьовеши). Америка агресивно настоява за усилия в борбата с корупцията като част от политиката си за овладяване на руското влияние в Източна Европа. Американски представители отправиха това послание по време на посещение на помощник-държавния секретар по европейските и евразийските въпроси Виктория Нюланд в Букурещ миналия месец.

Усилията на Румъния за борба с корупцията може да са били забелязани във Вашингтон и Брюксел, но те все още не са оказали достатъчно голям ефект върху чуждестранните инвеститори. Страната попадна на 69-о място миналата година в индекса за корупцията на Трансперънси интернешънъл, базирана в Берлин неправителствена организация. Тази позиция е непроменена от 2013 г. Понта наскоро беше в Америка, за да привлича инвеститори. Няма съмнение, че е прекарал много време в това да им говори за Кьовеши и НДБК.

БТА

Станете почитател на Класа