Януш Бугайски: Москва се радва на гръцко - македонската драма

Русия се опитва да задълбочи връзките си с проруското правителство на Алексис Ципрас в Гърция, за да блокира се блокира членството на Македония в НАТО. Така Москва се надявала да привлече Скопие в сферата си на влияние.

Една от стратегическите цели на Русия е да спре по-нататъшното разширяване на Северноатлантическия алианс. Превратаджийският скандал в Скопие допринася за отдалечаването на Македония от НАТО.

Оспорвайки конституционното име на Македония, Атина упорито върви по руската линия и блокира македонския път към НАТО и Евросъюза. Изборът на крайно лявото движение СИРИЗА в Гърция само увеличава задоволството в Москва и засилва антинатовските и антиамерикански настроения в Атина. Като награда президентът Владимир Путин лично е поканил премиера Алексис Ципрас в Москва. Нека не забравяме, че СИРИЗА открито зае проруска страна в конфликта в Украйна, а и има контакти с Александър Дугин, идеологът на идеята за създаване на глобална сила под руска доминация - Евразия.

Заради своята идеология гръцкото правителство ще попречи на разширяването на НАТО и приемането на Македония, защитавайки тезата, че НАТО е инструмент на глобалния капитализъм. СИРИЗА може да злоупотреби с гръцките националистически чувства, понеже икономическата й политика е обречена на неуспех. За да получи подкрепата на националистическият опозиционен партньор Панос Каменос за икономическия си курс, Ципрас може да замрази преговорите с Македония, което пък напълно ще се впише в политиката на Кремъл за спиране на разширяването на Запада.

Москва се опитва да се приближи до Македония, особено след скандала с акцията "Путч", в която бе замесен лидера на социалдемократите Зоран Заев. В Скопие гъмжи от слухове, че гръцкото разузнаване се опитва да дестабилизира Македония, давайки на Заев доказателства за предполагаеми икономически манипулации, което доведе до реакцията на правителството.

Русия се надява, че ще успее да превърне македонския премиер Никола Груевски в още един Виктор Орбан - политик, който ще бъде изолиран от ЕС и САЩ. Така Москва ще може да се представи като поддръжник на Македония и да наложи своите балкански интереси срещу нас.

Основната цел на Кремъл на Балканите е да осуети плановете на Запада. В бъдеще Русия все повече ще играе с гръцката и македонската карта, за да предотврати всякакво решаване на спора за името. Москва твърди, че подкрепя "суверенни демократични страни" и се противопоставя на преврати от типа на украинския. Всъщност не САЩ и ЕС дестабилизират Македония, а гръцката безкомпромисност по въпроса за името дестабилизира целия регион, създавайки политическо и етническо напрежение в Македония. Засилената нестабилност е в полза на Москва и подкопава процеса на разширяване на Запада. Кремъл се чувства много комфортно в политическите лабиринти на Балканите.

Станете почитател на Класа