Симеон Николов: ЕС да прояви солидарност с България за бежанците

Министрите на външните работи на страните-членки на Европейския съюз ще възложат на Европейската комисия да подготви предложение за санкции, които евентуално биха били разписани, гласувани и одобрени на 12 февруари от държавните и правителствените ръководители.

Позицията на София – между желаното и реалността

Българската позиция трябва да отчита икономическите и енергийните ни интереси. Трябва да извлечем максимална полза с насрещни настоявания към ЕС за повече солидарност с България в политиката към бежанците и в енергийната политика. В тези две области има дефицит на солидарност на Брюксел. В противен случай без ясна и конкретна подкрепа за България, да се въздържим от нови санкции срещу Русия. Подобна позиция се заема от няколко страни от Европа. Трябва да постъпим като тях. За съжаление не очаквам министърът на външните работи да стъпи на тези две основи, които посочих по-горе. Смятам, че той ще се присъедини към позициите на т.нар. "ястреби".

Информационно затъмнение

Има една тревожна тенденция в българската политика напоследък. Тенденция да оставаме в информационно затъмнение по някои много важни въпроси в няколко сектора. Ето и вчера не успяхме да чуем ясен отговор от министъра на външните работи каква ще е българската позиция по отношение на възможното въвеждане на допълнителни санкции. По сходен начин при информационно затъмнение получихме изненадващото съобщение за разполагане на щаб на НАТО в България. Абсолютно по същия начин при затъмнение преминаха решенията на срещата на високо равнище на НАТО в Уелс през септември 2014. Вместо това вниманието на българските граждани беше насочено към визията "2020", а след това се появиха изненадващо съвсем други решения зад които сме застанали в Уелс.

...а как е в развитите демокрации

Пример за наличието на такава информационна прозрачност в развитите демокрации е състоянието на въпроса със санкциите в Германия. От една страна във Федералната република има консенсус в подкрепата на политическата коалиция в Киев, но се очертават съвсем ясни различия при оценка на санкциите срещу Русия. Има много силни среди в Германия, които считат, че е по-важно да има по-добро сътрудничество с Москва, от което да се извлекат икономически изгоди. Идването на прозападно правителство в Киев и подкрепата в стабилизацията на това правителство засега се считат за напълно достатъчни от германския бизнес елит и от голяма част от германския политически елит.

Тази информационна прозрачност в България – кой на какво мнение и какви позиции заема – липсва.

Станете почитател на Класа