Китайските офицери – само на заплата

Генералният секретар на ЦК на Китайската компартия и председател на КНР Си Цзинпин забрани на офицерите от Народно-освободителната армия да имат други източници на доход освен заплатата, предаде ТАСС, като се позовава на местните медии.

Занапред основният доход на офицерския състав трябва да е заплатата, заяви държавният глава, който също така е председател на Военния съвет на ЦК на ККП и на Централния военен съвет на КНР. На командния състав е забранено да използва "сиви схеми" за получаване на доходи и да се обогатява по незаконен начин. При нарушение срещу такива военнослужещи ще има разследване и съд.

След идването на власт през 2012-2013 г. на т.нар. пето поколение ръководители начело със Си Цзинпин в Китай бе подета кампания за борба с корупцията. На съд бяха изправени не само функционери от партийно-държавния апарат и мениджъри на държавни предприятия, но и високопоставени офицери от китайската армия. През март м.г. започна разследване срещу бившия заместник-председател на Централния военен съвет на Китай генерал Сю Цайхоу.

Станете почитател на Класа