Минчо Христов: Властта да намали апетита на монополите или да чака нов февруари 2014 г.

Не виждам готовност в правителството на Борисов за осъзната битка срещу монополите, които изсмукват енергията и ресурса на българските граждани, който е силно лимитиран.

В социален план ще припомня едно намерение на сегашния премиер от септември 2014 г., когато той каза, че има начин да се намали цената на тока с около 50 %. За това Борисов е прав и може да се реализира, а не да се говори, както сега, точно обратното - че цената на тока трябва да расте. Въпросът е защо подопечената и назначена от него комисия не предприема действия в тази посока. Смятам, че цялата ДКЕВР трябва да се разследва от прокуратурата - те знаят защо. Много пъти експерти и специалисти в енергетиката са сочили пътищата за намаляване на цената на тока - ще ги повторя за пореден път: 1. Незабавно да се предоговорят договорите с т.нар. американски централи, където токът е два или три пъти по-скъп, отколкото този, произвеждан от държавната ТЕЦ Марица Изток; 2. Трябва да се предоговорят и преференциалните цени на слънчевите централи. В САЩ, за сравнение, вече се сключват 25-годишни договори на цена 7 стотинки за киловат час, докато България изкупува огромно количество слънчева енергия за 70 стотинки за киловат час. Намирате ли разликата? Тя не е просто огромна, потресаваща е за бедна страна като нашата!

Препоръчвам също незабавно да бъдат отнети лицензите на енергоразпределителните дружества, които надписват страшно много пари на клиентите си - доказателствата са в официален доклад на ДКЕВР. Тези дружества буквално са откраднали само за 4 години около 800 млн. лв. Отделно в действията на сегашната ДКЕВР се вижда нелогично поведение, тъй като те се отказаха да искат предоговаряне на тока с представителите на американските и на слънчевите централи. Това е престъпно и тези хора трябва да бъдат разследвани, защото грубо и безотговорно ощетяват българските потребители.

Другите монополисти - банките намаляват лихвените проценти по депозитите, но лихвите по кредитите не се пипат и продължават да са най-високи в целия ЕС. Това граничи с наглост от страна на банките и се чудя къде е надзорът в лицето на БНБ, на КФН, защо не се задействат и не отговорят на няколко конкретни въпроса. Защо все още липсва наказателна отговорност за банкери, които умишлено раздават парите на хората на свързани лица и фирми? Защо никой не търси парите от КТБ, които могат лесно да се проследят и върнат, ако има политическа воля? Зад всеки раздаден необезпечен кредит има определено лице или фирма с определен собственик. Защо всичките 8 партии в управлението на държавата остават слепи и глухи за това драстично ощетяване на българските граждани?

Заради гарантирането на влоговете в банките и на финансовата стабилност като цяло трябва да бъде върната наказателната отговорност за раздаване на необезпечени кредити. А ако сегашната власт иска да изсветли икономиката и да намали нивата на корупция, да предприеме действия по разследване на имуществото на всички кредитни милионери и банкерите, които са им предоставили тези кредити. Ако не може да се докаже произходът на имуществото, то да бъде конфискувано. Крайно време е да бъде разследвано и имуществото на българските политици и незаконно придобитото да бъде също конфискувано. Защо това може да става в САЩ и страните на ЕС, а в България да не може? Ако тези стъпки не бъдат предприети в близко време не съм оптимист за това, което може да се случи в банковата система.

Защото ако правителството продължава да действа по инерция, т.е. да облагодетелства големите монополисти, то търпението на хората скоро ще се изчерпи. И ще бъдем свидетели на справедлив обществен гняв, който не е ясно точно какви форми ще приеме, как ще започне и, най-важното, как ще завърши. Борисов няма голям избор - или да намали апетита на монополите или да чака нов февруари 2014 г.

Станете почитател на Класа