Орбанизацията на българското политическо село

Както много пъти съм отбелязвал, за българските леви русопоклоничеството е по-важно от всякакви идеи и това напоследък си личи не само от левия български възторг от бесния капиталист Путин, но и от възхитата на местните левичари от проруската политика на десния унгарец Виктор Орбан.

След разкритието, признато за факт от самата френска десница, че тя получава финансова подкрепа от Москва, едва ли има нужда от повече доказателства за идеологическата всеядност на Путин. За него е важно да печели подкрепа за своята агресивна политика без разлика откъде идва нейната севрилност в целия аспект от крайно лявото (като гръцката Сириза и тукашната Атака) или крайно дясното (като гръцката Златна зора).

Орбан обаче все пак се оказва „специален случай" по исторически причини, тъй като неговата дружба с Путин дава възможност на всички подкупени от руския режим европейски фактори да го сочат като пример за политик, защитаващ „националните интереси" (а всъщност- кремълския интерес за вбиване на клинове) без да плаща данък на „предразсъдъците" от миналото. Щом за Унгария, газена от съветските танкове през 1956 г. това е допустимо, какво да кажем за една България, в която съветските танкове още са на въоръжение и дори намека да бъдат гарнирани поне символично с някои и друг американски танк предизвиква официален и твърд отказ от днешната българска власт!

Едва ли мнозина са забелязали, но в скучното телевизионно предаване „Панорама" , интересен пропаганден поклон към делото на Орбан на попрището на дружбата с Путин направи не друг, а Янаки Стоилов.

Стоилов не млъкна, намесвайки се в разговорите дори и тогава, когато уж неговият номер в предаването трябваше да е приключил. Затапваше (или поне така си мислеше) авторка на книга със саркастично описания на някои от нравите по време на НРБ в областта на храненето, оставена милостиво в чакалнята на „Панорама" за няколко минути изява на финала.

Неформалният лидер на най-лявото говорене в БСП Стоилов се качи на главата на водещия и с нещо, която явно си беше намислил като обобщаващо завършване на предаването без никаква връзка с разговора. Опорната му точка се оказа похвала за Унгария на Орбан, която давала пример за независимост, от който трябвало да се поучим.

Така приключи онази „Панорама". Приключи, както започна предизборната кампания на ГЕРБ на 7 септември миналата година. От трибуната на зала „Армеец" в София Бойко Борисов беше обявен за „българския Орбан" от Георги Марков (върл фен на ББ, срещу когото самият Борисов, няма нищо против като бивш агент на ДС, стига да го величае, сравнявайки го с любимеца на Путин).

Адвокатът Марков аргументира своя паралел между Орбан и „българския Орбан" с това, че и двамата биели комунистите на избори, но комунистите (като Янаки Стоилов) явно не се чувстват особено „бити"- напротив, открито намигат на своите избиратели от екрана на държавната телевизия в полза на орбанизацията на България.

Да видим как започва за Унгария новата 2015 г.

"Няколко хиляди унгарци протестираха в петък вечерта срещу премиера на страната Виктор Орбан и срещу провала на политическия елит в страната, предадоха "Франс прес" и "Асошиейтед прес", съобщи БТА. Демонстрантите са изразили несъгласие и на политиката за сближаване на отношенията с Русия и Владимир Путин.

Те са носели плакати, осъждащи Орбан, чиято популярност спада в последните месеци въпреки неговите три изборни победи през 2014 г. Протестиращите са се събрали пред операта в Будапеща. Някои от тях изразиха безпокойството си от политиката на правителството, която ги отдалечава от Запада и засилва връзките на Унгария с Русия. Други демонстранти пък изразиха страховете си от политиката на правителството за централизация в областта на държавната администрация и образованието.

Протестиращите критикуваха силно и политическия елит, управлявал страната след падането на комунизма преди 25 години.

Протести разтърсват Унгария от октомври насам, след като консервативното правителство на Орбан предложи данък върху използването на интернет – проект, от който се отказа в последствие. Недоволството обаче продължава и унгарците вече протестират срещу корупцията и сближаването на Орбан с руския президент Владимир Путин. Организаторите на днешната демонстрация призоваха за нов протест на 1 февруари, когато в Будапеща пристига германският канцлер Ангела Меркел".(Дневник)

А ето и как лявото послание на Янаки Стоилов, съвпадащо с дясното му препредаване от (адвоката, най-бесния седесар в началото на 90-те години на миналия век, бившия конституционен съдия и т.н.) Георги Марков, беше доразвито вчера от историка Георги Марков. Той обикновено залага на анархисткото сравняване на Запада и Изтока, но всъщност си оправдава руския орден за заслуги, който му беше връчен в София като на виден говорител на руския интерес в българското публично пространство.

Акад. Георги Марков:

„Да видим какво прави Виктор Орбан. Унгария е изстрадала много. Не бива да казваме – ние сме малки. Унгария също не е голяма страна. Маджарите имат национална гордост. Те дори през 1956 г. скочиха срещу съветските танкова още при Варшавския договор. Същите маджари, днес унгарци скачат срещу НАТО – казват ние имаме национални интереси. Понеже съм много пристрастен към атомната централа още от 2000 г. когато основахме граждански комитет за запазване на реакторите ще напомня какво се случи у нас. Надежда Михайлова закри първи и втори блок. Меглена Кунева – трети и четвърти блок. Тогава унгарците единствени устояха да запазят централата и вижте днес Виктор Орбан, въпреки че е в НАТО, въпреки, че и от Брюксел му дърпат ушите, днес той си обновява атомната централа с четвърто поколение руски атомен реактор и Русия му отпуска 10 млрд. долара да обновят тези реактори.(БГНЕС )

В този затворен кръг от лявото, през мимикриращото дясно, до още по-хамелеонското „патриотично" спекулиране Орбан се оказва всеобщ любимец заради феномена да бъде санкциониран от САЩ, които наложиха визова забрана на негови приближени поради явната му колаборация с режима Путин.

Орбанизацията на България, село без кучета в озъртането за западен висок жизнен стандарт, но с подвита опашка на Изток, върви с пълна сила.

Станете почитател на Класа