Защо България трябва да построи газопровода „Южен поток“?

В последно време се изговори много относно строежа на газопровода "Южен поток" в България. Мненията варират от крайно позитивни до крайно негативни, в зависимост коя политическа партия представлява говорителят. И така, този иначе бизнес проект, постепенно се превърна в политически инструмент, който партиите използват, за да убедят гласоподавателите в правотата на своята програма преди предстоящите избори, в края на тази седмица.Но нека разгледаме проекта от може би по-важната му страна, която засяга всички нас – икономическата. Или иначе казано какво държавата, индустрията и крайният потребител (всички ние) ще спечелим или загубим със строежа и последващата експлоатация на „Южен поток". Това е един доста пренебрегван аспект от целия проект в последно време, но той не е по-малко важен, отколкото политическите спорове в България и Европа по темата.

Проектът ще окаже позитивно влияние върху България в три основни насоки: той ще подобри енергийната сигурност, като осигури директен достъп до руските газови запаси (избягвайки нестабилната Украйна); ще подсили ролята на България като транзитна страна на природен газ; и ще окаже позитивно влияние върху икономиката като създаде нови работни места и осигури нов приток на така важните директни инвестиции.

„Южен поток" ще свърже огромните руски запаси, най-големите находища на природен газ в света, с газопреносната мрежа на България. Той ще осигури сигурен достъп до природен газ както за бизнеса, така и за домакинствата. В момента България получава почти всичкия си природен газ през Украйна, а всички знаем, че ситуацията в тази страна е доста нестабилна и едно евентуално прекъсване на доставките, може да има изключително негативно влияние върху страната ни. Газовата криза от зимата на 2009 г., е отличен пример какви могат да са последствията от един спор между Русия и Украйна при сегашното разположение на газопроводите.

„Южен поток" е огромен проект за българската икономика. Това е единственият проект за последните няколко десетилетия и в обозримо бъдеще, който на практика засяга половината страна. Това е проект, който няма да укаже влияние върху един град, община или област – той указва въздействие върху цялата икономика както на местно, така и на централно ниво.

„Южен поток" ще премине през 11 области (Варна, Шумен, Търговище, Разград, Русе, Велико Търново, Ловеч, Враца, Плевен, Монтана и Видин) и 38 общини. Това означава, че над 2 200 млн. човека, които живеят в този регион ще се възползват директно или индиректно от проекта по време на неговото строителство.

Газопроводът предлага възможността България да се превърне във важен енергиен център по отношение на газовите доставки за Европа и най-вече за Югоизточна и Централна Европа, при това само в рамките на няколко години. Освен това, „Южен поток" ще привлече чуждестранни инвестиции в България. Строежът на газопровода в страната ще осигури около 5 000 нови работни места и ще привлече около 3,5 млрд. евро директни инвестиции.

При последващата експлоатация на „Южен поток" 50% от дивидентите генерирани от наземната част на газопровода ще бъдат собственост на Българския енергиен холдинг (притежаващ 50% от „Южен поток България" АД), веднага след като газопроводът достигне пълния си капацитет. По-този начин в държавния бюджет ще влизат средства от транзитни такси. Българската част на газопровода „Южен поток" ще се финансира както от акционери, така и от търговски заеми.

Докато в момента политическите възгледи относно това дали трябва или не трябва да построим „Южен поток" са доста крайни и мъгляви, отнасящи се за някакво далечно бъдеще, то икономическите доводи на газопровода изглеждат доста ясни и конкретни.

Станете почитател на Класа