Германия - "рай" за мафията?

Италиански мафиотски организации проникват в най-голямата европейска икономика, възползвайки се от вратички и пропуски във финансовото и наказателно законодателство. Към германските власти се отправят призиви да се захванат с решаване на проблема.

* * *

Според авторите на новаторско разследване Германия фатално подценява степента на проникване италианските мафиотски организации в нейната икономика, четвъртата по големина в света.

"Германия не осъзнава, че тя има проблем", заяви Давид Шравен, журналист от медийна група "Функе", в интервю за ДПА, което даде след презентацията си на Международния фестивал за журналистика в Перуджа този месец.

Той разкритикува прекалено либералните според него германски закони, свързани с прането на пари, замразяването на активи, подслушването и липсата на закони като италианските, криминализиращи членуването в сдружения от мафиотски тип.

"Законодателството е невероятно слабо и е рай за мафията, която може да прави там каквото си иска", каза Шравен.

Заедно с колеги от Италия и Германия Шравен работи по проект на разследващи журналисти "Мафията в Германия", в резултат на който през април бяха публикувани статии, фокусирани върху така наречената строителна мафия, наричана "баумафия".

Терминът се използва по отношение на италианските банди, които властват в германското строителство, реинвестирайки мръсни пари от Сицилия под ръководството на "боса на босовете" на Коза Ностра Матео Месина Денаро - най-търсения човек в Италия.

Журналисти под прикритие са разговаряли в Германия с килър на мафията, който им казал: "Мафията днес вече не убива, тъй като спазваме "пакс мафиоза" и бизнес модела, диктувани от Матео Месина Денаро".

По негови указания сицилианската мафия се отказва от зрелищните убийства, за да се съсредоточи върху проникването в законни бизнес сектори. Излежаващият присъда предишен "бос на босовете" Тото Риина наскоро се оплака, че наследникът му мисли само за правенето на пари.

Работата по проекта "Мафията в Германия" започва, когато Шравен се сдобива с поверителни полицейски досиета, които помагат да се създаде безпрецедентна база данни за 1200 базирани в Германия мафиоти. Планът е тези материали да се огласят през следващите три месеца.

"Ще бъде уникално, първата база данни за паневропейска организирана престъпна групировка със свободен достъп", която ще предлага на разследващите журналисти от целия континент възможност да разнищват проблема, посочи Шравен.

"Сега фокусът й е само върху Германия, но в бъдеще искаме да я разширим, за да събираме информация от други страни, и, разбира се, ще работим с колеги от цяла Европа", каза Шравен.

Германската общественост бе алармирана за присъствието на мафията в страната й през 2007 г., когато шест души от ндрангета - престъпната мрежа от италианската област Калабрия - бяха убити в западния град Дуйсбург.

Но според Ана Мария Найфер, репортер от германското радио Ве Де Ер, участник в проекта "Мафията в Германия", обществото все още има твърде повърхностна представа за проблема. Това отслабва позициите на прокурорите, които са ангажирани с деликатни и скъпи разследвания, подчерта тя.

"Хората трябва да променят нагласите си към мафията: те може и да си мислят, че тя съществува само във филмите, в "Семейство Сопрано", или е нещо, което от време на време се проявява в Италия, но не е реален проблем в Германия", каза Найфер пред ДПА.

"В действителност се смята, че всяка пета пицария в страната е замесена в мафиотска дейност" като параван за пране на пари, места за срещи на гангстери, или складове за контрабандно оръжие, наркотици и проститутки, предупреди Найфер.

Шравен и Найфер цитираха материал на списание "Виртшафтсвохе", което миналия месец разкри, че на Германия е поставен ултиматум от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие до юни да затегне законите си за пране на пари.

"Когато не се опитваш да научиш откъде идват парите и приемаш безкритично капиталови потоци в страната си, това поставя под риск морала на цялата нация", каза прокурорът от Палермо Роберто Скарпинато, цитиран в "Мафията в Германия".

Италианските власти от години предупреждават, че влиянието на мафията се разпростира отвъд националните граници. Европейският парламент изрази сходна загриженост в одобрен през октомври доклад за организираната престъпност.

Шравен допусна, че икономическата криза в Италия, както и все по-ефективните действия на полицията, може да подтикват италианските престъпници да започват бизнес на други места.

Миналата година шефът на Федералната криминална служба на Германия Йорг Цирке бе цитиран да казва на конференция в Сицилия, че половината престъпни организации, действащи в Германия, принадлежат към ндрангетата.

Той каза, че е "крайно необходимо" Германия да копира Италия и да криминализира членуването в организация от мафиотски тип. "Борбата срещу мафията не може да се води само в Италия. Тя е проблем и за Германия", разкритикува той.

Скарпинато бе още по-категоричен: "Германия трябва да реши дали иска да приеме мафията или иска да се бори с нея".

БТА

Станете почитател на Класа